Stressz és endometriózis- összefüggések és megoldások

Egy krónikus betegségben kialakulásában és fennmaradásában, mint az endometriózis is, a stressznek elképesztően nagy szerepe lehet. A magasabb stressz szintet mutató nők nehezebben élik meg a tüneteket, több tünetről számolnak be, romlanak a teherbe esési esélyeik és rosszabb hangulatról, rosszabb általános közérzetről és életminőségről számolnak be.

A krónikus betegség, az esetleges fogamzási nehezítettség önmagában is feszültségkeltő tényező, így az ember könnyedén egy ördögi körben találhatja magát: minél többet stresszel, annál betegebb, de minél betegebb, annál többet aggódik. Hogyan lehet kitörni ebből a körből?

Bár mindannyian beszámoltok jószándékú tanácsokról szomszédoktól, barátoktól, munkatársaktól, sőt még néhány orvostól is, hogy kérj segítséget, mondj fel, ne dolgozz, mondj fel, válj el, ne görcsölj rá, engedd el… azért csak a 21. században élünk, tehát érthető, ha egy nő szeretne dolgozni, párkapcsolatban élni, törődni, gondoskodni.

Neki is be kell fizetni a számlákat, el kell mennie szavazni, szembe kell néznie a krónikus betegség okozta pszichés, szociális és anyagi nehézségekkel,a  fájdalom vagy meddőség okozta érzelmi és fizikai teherrel.

Minden mai nő szembenéz a stresszel, és ez rendjén van így, ez része a világunknak. Lehetsz saját magadnak mindent megtermelő emberiségből kivonult remete, vagy megtanulod kezelni a téged érő ingereket.Éni akkor tudunk segíteni neked, ha a fenti megoldásokból te ez utóbbit választod.

Ha az elsőt, azzal sincs gond:-D Amikor annak idején a kínai szakon diplomáztam, a szakdolgozatom elkészítéséhez beköltöztem egy chan buddhista kolostorba, és megtanultam a kínai meditációt, amit a mai napig gyakorlok. Jól jöhet az elvonulás is, de lássuk be, felnőttként ez már a legtöbbünknek nem opció..

 

Első lépésként ajánlom a hanganyagaimat, amit az EndoShopon találsz meg! 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!