Stop tehéntej! Egészséges tejpótló alternatívák

Köztudomású, hogy endometriózis diétában nem ajánlott a tejtermékek fogyasztása. Most végre nem arról lesz szó, mit nem szabad és miért, hanem arról, mennyi egészséges finomság áll a rendelkezésünkre a tej helyett.

Nóri number 1-ja:

A Mandulatej.

Krémes, kellemes ízű, ráadásul minden magital közül ez tartalmazza a legkevesebb kalóriát. Antioxidánsokban gazdag, A-, D-, és E-vitamint tartalmaz, kalciumtartalma jelentős. Legjobban a gyümölcsös smoothiekat szeretem elkészíteni belőle.Ára literenként fajtától függően kb. 900-1000 ft.

Kókusztej  íze édes, erősen kókuszos:-) , állaga sűrű, ha porból készíted, akkor magad hígíthatod a kellő sűrűségűre. Ebben van a legkevesebb nátrium, így sószegény diétához ideális választás. A legjobban ázsiai ételekben szeretem felhasználni. Ára fajtától függően literenként 800-900 ft, de kókusztejport is vehetsz az kiadósabb. Hasonlóan finom még a diótej és a kesutej is, a kesutej zsírdúsabb, így nyers vegán levesek alapjának szoktam használni. Ezek boltban nem kaphatók de otthon elkészíthetőek.

A rizstej íze könnyű, kicsit édeskés.  Reggeli kávéhoz tökéletes választás, krémlevesekhez, smoothiekhoz, desszertekhez  is éppen jó. Egy liter ára fajtától függően 550-700 forint.

A kendertej íze kellemes, ráadásul igen gazdag omega 3 zsírsavban, aminek a fogyasztása endometriózisban  kifejezetten javallott. Nem tartalmaz glutént és kolesztreint sem.

A zabtej íze hááát…olyan zöld. Kalóriratartalma a rizstejéhez hasonló, fehérjében viszont gazdagabb, de szénhidrátból is sok van benne. Erősíti az immunrendszert. Kávéhoz, édességekhez jó.

Van még a szójatej, de általában génkezelt, allergizál és tele van hormonnal, úgyhogy nagyjából egy kategória a tehéntejjel.

Neked melyik a kedvenced?

A legtöbb magtejet kalciumal dúsítják, így a tej előnyeiről nem kell lemondani a fogyasztásukkal. Láthatod, hogy nem olcsó mulatság rendszeresen dobozos magtejeket fogyasztani, főleg ha a minőségi, bio, nem cukrozott változatokat keresed.

Szerencsére otthon is elkészíthetők némi macera árán, vagy magtej készítő géppel. A magtej készítő géppel viszont  a nyers vegán táplálkozás hívei nem értenek egyet, hiszen hőkezeléses eljárással dolgozik.Erről lesz még szó és remek receptek az Endoblogon.

Árvai Nóra

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!