Só-szóló – avagy a só gyógyító erejéről

Régóta tudjuk, hogy a só túlzott mértékű fogyasztása káros hatással van a szervezetünkre. Mégsem nevezhetjük ki a sót első számú közellenséggé, ugyanis külsőleg felhasználva számos előnyt tartogat számunkra.

A só természetes antibiotikum, különösen hatásos a megfázásos időszakban, amikor a tüdőt, hörgőket, légutakat érintő megbetegedések száma hirtelen megnövekszik. Ilyenkor érdemes ellátogatni egy hozzánk közeli sószobába, sóbarlangba, ahol kihasználhatjuk a száraz sóterápia áldásos hatását. A sós levegőben lévő nátrium-ionok belélegezve eljutnak azokra a helyekre, ahol a bektériumok szoktak megtelepedni.

Ha éppen nem tudsz/akarsz felkeresni sóterápiás helységet, otthonodban is kipróbálhatsz néhány módszert a következők közül:
  • Párologtatás:Talán a legegyszerűbb módja a lakás levegőjének sózására a sóoldat párologtatása. sóoldat elkészítéséhez egy befőttesüvegbe rakj vizet és sót 1:3 arányban. Egy óra múltán nézd meg, ha nem oldódott fel teljesen a só, nyugodtan tegyél még rá folyadékot.párologtatáshoz tegyél egy hőálló edénybe ebből az oldatból éjszakára a fűtőtestre.

 

  • Sós fürdő : a tengeri sós vízben való üldögélés segít felfázás, megfázás esetén, enyhítheti a petefészek-gyulladás, az akut vagy krónikus kismedencei gyulladás tüneteit is. A só ilyenkor a hüvely nyálkahártyáját is fertőtleníti, a bőrön át bejut a szervezetbe, párologtatás révén pedig a  légutakba, tehát többszörösen is jó megoldás. Ráadásul kellemes ellazító kikapcsolódás is. Hogy teljes legyen az élmény, cseppents pár csepp levendula illóolajat a fürdővízbe!

 

  • Sólámpa

Sajnos nem igaz, hogy a sólámpa sót párologtatna. Viszont hangulatos, kihasználhatod lazító hatását, romantikus hangulatot teremthetsz vele.

  • Sótégla: Ma már számos helyen kaphatók  különféle méretű sótéglák.  Ha teheted, egy  kisebb helységet vagy a hálószoba egy sarkát érdemes lehet sótéglával díszíteni. Egy 20nm-es szobába minimum 10 kg sótégla szükséges, hogy hatása érezhető legyen.

Kellemes lazítást kívánok!

Árvai Nóra

Könyveim ITT elérhetőek

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!