Így legyen sikeres az új éved! -női egészség szempontból is

Januárban nem szeretem hely számomra az edzőterem.
Magányos sportoló vagyok, mivel egész nap emberek között vagyok, a mozgás ideje számomra  a me-time, egyedül szeretek lenni a gondolataimmal. Az év elején viszont a késő délelőtti órákban egyébként általában teljesen üres közeli edzőterem fullon van, fürtökben lógnak az emberek a gépeken, még várnom is kell a használatukra.
Mindegy, nem aggódom, tudom, hogy mindössze az év első két hetéről van szó, aztán újra élvezhetem a csendet és nyugalmat taposás közben, amikor az újévi fogadkozók már ismét inkább az ebédlőben sütizgetve töltik az idejüket. 🙂
És hogy miért vagyok magamban ennyire biztos?
Azért, mert sajnos tény, hogy a szilveszteri fogadalmak mintegy 80 százalékát nem tarták be az emberek az új éveben, legtöbbjük már az első hónap végére feladja.
A statisztikák szerint a legnépszerűbb elhatározások között van a rendszeres sportolás, az egészséges táplálkozást, dobogós helyezett a káros szenvedélyek elhagyása is. Általában tehát az életmódbeli változások szerepelnek a legfontosabb célok között. Azoknál, akik valamilyen krónikus betegséggel küzdenek, ezek a szempontok kiemelkedően fontosak.
Mostanában nagyon divatos az évértékelés és az évtervezés szokása, több kezdeményezés, munkafüzet is elérhető a témában. Én a Mindfulfit Életmód Rendszerem keretein belül tartottam most tegnap egy évértékelő, évtervező foglalkozást, ahol szuper, igazán isspiráló csapat gyűlt össze, Sokan csak nevetnek a szorgosan válaszolgató, tervezgető embereken, pedig már az becsülendő, hogy valaki időt és energiát szán arra, hogy átgondolja cselekedeteit, reakcióit az elmúlt év eseményeire. Remek, hogy ott van valakiben a fejlődésre, változásra való vágy.
A hibát sokszor ott követjük el, hogy nem a saját szabályainkat akarjuk követni, hanem megpróbáljuk a kényelmes, kitaposott utat választani: táplálkoási tanácsadóhoz megyünk, hogy kezünkbe nyomjon egy kidolgozott étrendet, amelyet már csak be kell illesztenünk a napirendünkbe, személyi edzőhöz, aki szó szerint a fenekünk alá tolja a gyakorlatokat. szeretjük azt, ami gyors, könnyen követhető, instant megoldást ad.
A baj csak az, hogy ezek a módszerek nem veszik igénybe az egyediségünket- azt, hogy van akinek nem fekszik az edzőteremben izzadás, Enikő nem szereti a csapatsportokat, Erikának kínszenvedés a teljes kiőrlésű gabona, Betty bármennyit fut, nem fogy le tőle, Marcsi nem akar autót vezetni, Imola nem tud hetente eljárni a csoporttalálkozókra, Péter nem szeret repülőn utazni, Erika nem akar gyereket, Melinda halálosan unatkozik a jógaórán és steakről ábándozik a salátáját szomorúan rágcsálva.
Ha az alapvető személyiségünktől, preferenciáinktól, alkatunktól eltérő módszerekbe, diétákba, sportokba fogunk bele, lehetünk bármennyire elhivatottak, el fogunk bukni.
Legyen a módszer bármennyire népszerű és sikeres, használjon bármennyi elégedett embernek, mi akkor is csalódottan fogunk kuporogni a kanapén este kisírt szemmel, egy újabb kudarcélménnyel a tarsolyunkban.

Bármennyire is erőlteted, nem feltétlenül az fog segíteni neked is, ami a szomszédnak bejött, vagy amit megírt a tegnapi újság. A saját szabályaidat kell megtalálnod, azt az életmódot, azt a rendszert felállítani, ami neked a legjobb, rád van szabva. Igen, ehhez kell egy adag önismeret, az már bizonyos. egyedül akarok tornázni, vagy csapatban érezném igazán jól magamat?

Mi az, ami engem motivál? Mi az, amit igazán szeretnék, milyen céljaim vannak?

Az önismeret unalomig szajkózott tucatszó mai napság, a csapból is ezzel kapcsolatos tréning folyik, roskadoznak a könyvesboltok polcai az ebben a témában írott művektől. Ennek ellenére, nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél alapon- nyilván érzed te is, mennyire fontos ez, de ugyanaz a kérdés felmerül: hogyan tartson valaki neked tréninget rólad?

Saját magad legnagyobb  szakértője te vagy.

Te ismered a legbelsőbb gondolataidat, azokat, amelyeket senkinek sem mondasz el, és még magadban gondolni is csak halkan mered. Te kelsz fel testedben évtizedek óta minden reggel, te ismered  a tagjaidat, te tuddod, mit és mennyit bírsz, te tudod, mikor leszel beteg, te tudod, mire hogyan reagálsz.

Éppen ezért olyan tréninget, workshopot válassz, ahol nem megmondják neked a tutit, a mindenkire érvényes tuti receptet.

Ne oda menj, ahol megmondják, ki vagy, mit is kellene gondolnod és hogyan is kellene csinálnod.

Hanem oda, ahol őszinte kíváncsisággal és nyitottsággal állnak hozzád, hozzásegítenek, hogy megmutathasd teljes valódat, és olyan kérdéseket tesznek fel neked, amelyeken elgondolkodva egyszercsak megtalálod a saját válaszaidat.

Ha a saját válaszaid, saját szabályaid, saját rendszered megvan, onnantól sínen vagy. ezeket nem kell magadra erőltetned, nem erőszakolod meg magad, hogy ezt vagy azt a diétát betartsd, hanem valami hihetetlen könnyedséggel, magától értetődően mennek majd a dolgok-a te dolgaid- a jó irányba. Nincs több csalódottan sarokba vágott önsegítő könyv, nincs több kudarcba fulladt diéta, kihasználatlan éves bérlet.

A saját szabályaidat öröm követni, sőt, azokat időről időre megszegni nem kudarc, hanem csintalan buli.

Én azon leszek, hogy ne egy sablon megoldást húzzank rád, hanem engedjük, hogy teljes lényed benne legyen abban, amit együtt kitalálunk a számodra.

Remélem, hogy az elmúlt bejegyzésekben közzétett évtervezős munkafüzet, mentális edzésterv, a Youtube csatornánk videói segítettek neked a gondolkozásban, és hozzátettek valamit ahhoz, ahogyan a jövő évedhez állsz. szeretettel kívánjuk, hogy minden álmod valóra váljon, szeretettel kívánjuk, hogy kitartásod és lendületed siker koronázza az élet minden területén, Én már büszkék vagyok rád! Köszönöm, hogy itt vagy velem, 2018-ban is számíthatsz ránk.

Bejelentkezés konzultációra ITT! 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!