Ezeket lesd el Scott Jurektől, ha betegséggel küzdesz

Sziasztok!

Scott Jurek könyvén keresztül mutatom be, mi mindent használhatsz fel az ultrafutó gondolatai és érzései közül endometriózissal, vagy bármely más krónikus betegséggel küzdve.

„A legjobb kiút mindig valamin keresztül vezet.” Robert Frost

Névjegy. Scott Jurek két évtizetde meghatározó alakja az ultrafutásnak. 1999-ben  ateljes ismeretlenségből állt a Western States Endurance Run élére a kaliforniai Sierra Nevada útjain. ezt a versenyt hét egymást követő évben nyerte meg, rekordot döntve. Kétszer futott be elsőként a Badwater Ultramaratonon 135 mérföld megtétele után a Halál-völgyön át. 2010-ben amerikai csúcsot futott: 165,7 mérföldet 24 óra alatt.  Tagja volt annak az élsportolói csapatnak, amely Mexikóban a tarahuma indiánokkal fuhatott. 

„Hívnak a hegyek, mennem kell.”- John Muir

Scott Jurek úgy mesél életéről és pályafutásáról, élsportolóvá és vegetáriánussá majd vegánná válásáról, hogy mindenki, legyen az  futó vagy nem futó,  tanulhat tőle. Miközben könyve bővelkedik a kitartás és a versenyszellem határait feszegető, már-már hihetetlen epizódokban, lenyűgöz tudományos felkészültségével és gyakorlati tanácsaival, kizárólag növényi alapú saját receptjeivel. A Futni, enni, élni mindenkit arra biztat, hogy ne álljon meg félúton, jusson el a célig, akár első futására indul, akár étrendjén kíván változtatni, akár csak arra kíváncsi, hogy mire képes.

„Ha az én cipőmben járnál, te is flúgos lennél.” – Tupac Shakur

futni enni élni scott jurek

 

„Az erő nem a testi képességekből fakad.Forrása a rendíthetetlen akarat.” M.Gandhi

Lubics Szilvia ultrafutó így nyilatkozik a könyvről:

„Egy futólegenda fantasztikus, letehetetlen könyve. Olvasás közben vagy egy versenypálya szélén éreztem magam, kívülről figyelve őt, vagy saját élményeimet éltem át újra általa. Sokszor kérdezik az ultrafutókat, miért éppen ez a sport a szenvedélyük. A kérdezők megtalálják a könyvben a választ, és talán mi, ultrafutók is könnyebben meg tudjuk fogalmazni a válaszokat a miértjeinkre.”

futni enni élni

 

A könyv eredeti címe Eat and Run, ebből kerekedett a magyar Futni, enni, élni cím, amely szerintem sokkal jobban visszaadja a lényeget, hiszen nem pusztán szakácskönyv és edzésterv ez a könyv, hanem sokkal inkább élettörténet és életfilozófia.

Az első mondat: „Félénk gyerek voltam, magas vérnyomással.”

A kedvenc részem: ” Lángolt az agyam. A testem égett. Leterített a Death Walley: kinyúltam, főttem. Kísérőim igyekeztek lelket önteni belém, rajta, mondták, kelj fel, igenis menni fog- de csak tompán, távolról hallottam a biztatást. Mással voltam elfoglalva: hánytam, és a fejlámpám fénykörében néztem, ahogy a kis folyam, csaknem abban a pillanatban, amint  a gőzölgő úttestre loccsan, elpárolog. Éjjel tizenegy, fullasztó, lélekszakasztó 40,5 fok. Most kellene újra megmutatnom, mit tudok.”

sj

 

” A végső kimerültség és a testi kínok határán túl olyan erőtartalék várhat- az az érzés, hogy könnyedén, erőfeszítés nélkül bármire képesek vagyunk-, amelyről álmunkban nem hittük, hogy egyáltalán a birtokunkban van, és amely éppen azáltal lesz mozgosítható, hogy leküzdünk korábban leküzdhetetlennek vélt akadályokat. „-William James

 

 

Ezt érdemes ellesni Scott Jurektől, legyen szó sportról, gyógyulásról, küzdelemről.
  1. Tarts ki mindnek felett.
  2. Bízz magadban, képes vagy rá.
  3. Készülj fel a kihívásokra megfelelően.
  4.  Keress segítőket, akikre bizton számítatsz jóban, rosszban egyaránt.
  5. Tiszteld a tested, tápláld tisztán és egészségesen, támogasd a munkáját!
  6. Ha szükséges, legyél képes újjáépíteni önmagad.

 

Árvai Nóra

az Endoblog.hu szakpszichológus bloggere,  perinatális szaktanácsadó, szakíró,

Bejelentkezés ITT

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!