Endometriózis diéta recept Kölespuding

 

Újabb blogbejegyzés sorozatot indítok útjára, amiben olyan receptekkel szeretnék kedveskedni Nektek, amelyek szinte a legtöbb endó-diétához passzolnak, így bármelyiket is követed, biztosan része lehet az életednek-ételednek! Minden esetben jelölni fogom, hogy melyik táplálkozási elveknek felel meg az adott finomság.

Kezdetnek íme két általam is kipróbált és nagyon szeretett desszert:

 

Kölespuding  (Gluténmentes, húsmentes, tej- és tojásmentes, szójamentes, cukormentes)

 

Hozzávalók:  kb egy csészényi hántolt köles, 3 csészényi tiszta víz, 2 evőkanál bio  méz

A kölest megmosom, és annyi vizet teszek rá, hogy bőven ellepje. Így hagyom állni legalább fél óráig, majd leöntöm róla a vizet, és felteszem főni mézes vízben.  Nem kell neki sok idő, nagyjából 20-25 perc alatt megfő. Tálalhatod azon melegében, akkor tejberizs-szerű lesz az állaga, hidegen megdermed és szeletelhetővé válik. Díszítheted, ízesítheted kedved szerint, én általában idénygyümölcsöket rakok rá, esetleg mogyorót.  Ha sós ízekre vágysz, variálhatod úgy, hogy gyümölcsök helyett zöldségekkel készíted. Bevallom, édesszájú lévén én egyértelműen az előbbi mellett teszem le a voksomat.

 

Házi müzliszelet (tartalmaz tönkölylisztet!)

 

Hozzávalók: 15 dkg zabpehely, 12 dkg bio tönkölyliszt, 2 evőkanál bio méz,  12 dkg növényi margarin, 10 dkg mazsola, 5 dkg aszalt sárgabarack

Az alapanyagokat kimérem, a margarint hevítem,apróra vágom a barackot, majd az össze s hozzávalóval együtt egy nagy tálba öntöm és alaposan eldolgozom. A tepsit sütőpapírral bevonom, belesimítom a masszát egy cm magasságig. A sütőt 180 fokra állítom, és nagyjából negyed óra alatt gyönyörű aranybarnára sütöm. Fontos: csak kihűlés után szeleteld fel, hogy ne morzsálódjon.

Ezt a finomságot gyakorlatilag bármilyen aszalt gyümölccsel elkészítheted, amit csak szeretsz, áfonyától , meggyen át egészen a szilváig.Én azzal szoktam játszani, hogy arany – és sima mazsolát is keverek hozzá.

Extra: mivel a boltban kapható aszalt gyümölcsöket általában bőségesen megcukrozzák, ha kedved van, s időd engedi, érdemes megpróbálkoznod az otthoni aszalással!

Egészségetekre, jó étvágyat!

 

Receptkönyvek ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!