Összefogás a magyar egészségügyért az EndoBlog.hu-nál

Tudtad, hogy a magyarok ma átlagosan 5 évvel élnek rövidebb ideig, mint bárhol máshol Európában?

És azt tudtad, hogy új kutatások eredménye szerint 2017-ben  rövidebb életre számíthattunk, mint 2014-ben tehettük hazánkban?

Hát azt, hogy a nagy visszhangott keltett „Nagyon sokat kell fájdalmak között várni az endometriózis műtétre”- botrány eredményeképpen megoldódni látszódó várakozási idő rövidülés csak addig tartott, amíg az erre fordítható mentsük-a-menthetőt pénzösszeg bírta, s a most diagnózishoz jutó betegek már újra évekig várni kényszerülnek?

A hazai egészségügyi rendszer lehetetlen körülményei miatt itthon kétszer annyian halnak meg rákban mint más európai országokban, és infarktus után is magas a halálozási szám.

Egy magyarnak háromszor annyi az esélye, hogy egy érszűkület miatt levágják a lábát , mint máshol az Európai Unióban.

Hónapokig kell várni fontos vizsgálatokra és ezért gyakran későn ismerik fel a bajt.

 

Egy ápolónő, egy mentős, egy szociális gondozó bére még a  40%-át sem éri el a nyugati béreknek.  Az elmúlt években több ezer közpénzen kiképzett egészségügyi dolgozó, mentő dolgozó, szociális gondozó döntött úgy, hogy a nem áll ellent a kedvezőbb lehetőségek csábításának, s hagyta el az országot, vagy a szakmát az alacsony bérek, a megbecsülés hiánya miatt.

Ez a folyamat jelenleg is zajlik. 

Sokat gondolkodtam, mi az, amit magánemberként és betegekkel dolgozó pszichológusként is tehetnék ez ellen a helyzet ellen. Ma elmentem egy tüntetésre, amely sajnos kis csalódás volt, nagyon kevesen voltak. Reméltem, hogy hallok majd konstruktív javaslatokat, ötleteket, mit lehetne tenni, hogyan segíthetnénk elő a változást, de erről nem esett szó, legalábbis addig nem, ameddig ott maradtunk.

Te mi az, amit érzékelsz a magyar egészségügy helyzetéből? Van egy történeted, ami elgondolkodtató, figyelemfelhívó? Van egy történeted, amiből mások tanulhatnak, amelynek megosztása segíthet? Akkor írd meg nekünk bátran, közzétesszük.

Addig is ízelítőnek itt egy velem nemrégiben megesett true story. 

Ha van ötleted, érzésed, gondolatod a témával kapcsolatban, azt se tartsd magadban, várjuk szeretettel!

Az Endometriózis Világnapja alkalmából legyen az a célunk, hogy összefogjunk egy (túl)élhetőbb, emberibb, gyógyulást elősegítő magyar egészségügyért.

A történetet beküldőknek 15 %-os EndoShop kupont ajánlunk fel.

Szeretettel ölel:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!