Becsülöd magad?- önértékelés fejlesztő gyakorlatok

Krónikus női betegségekkel foglalkozó pszichológusként nagyon gyakran találkozom az irodában azzal, hogy egy-egy női betegség milyen mértékben képes megtépázni a női önbecsülést. „Miért pont én, selejtes vagyok, nekem még gyerekem sem lehet, én még szülni sem tudok, hullik a hajam, puffad a hasam, ronda vagyok, defektes vagyok, stb…”- csak néhány a nők önmagukat leminősítő kijelentései közül, amelyeket gyakran hallok. Ebben a bejegyzésben arról írok, hogyan fejlesztheted a női önbizalmadat, önértékelésedet, akkor is, ha jelenleg küzdesz egy betegséggel. 

Ezek a gyakorlatok első ránézésre unalmasnak tűnhetnek, de ha hajlandó vagy időt szánni rájuk, hamarosan pozitív változásokat fogsz megtapaszalni.

1. Készíts listát előnyös külső és belső tulajdonságaidról

Sok nő eleinte képtelen megdicsérni magát, olyan gát van benne, amelyet nehéz áttörnie. Egy nő, aki magabiztos, és nem álszerénykedik, hanem teleír egy A4-es lapot azzal, mi mindent szeret magában, ritka mint a fehét holló. Nőként dicsekedni „nem illik.”. Lépj túl ezen a társadalmilag beléd programozott parancson, és vedd számba, mi mindenre vagy büszke, miben vagy mi, mi szép rajtaf, mi mindenre vagy képes. Folyamatosan nézd át a listádat, és ha eszedbe jut valami, írd hozzá, esetleg inspirálódj a barátaidtól, párodtól! Kérdezd meg, ő mit kedvel benned, biztosan mond olyan tulajdonságot, ami magadtól nem jutott volna eszedbe.

2. Keress olyan társaságot, ahol az emberek nyugodtak, magabiztosak, és tanulj tőlük.

Figyeld az attitűdjüket, hagyd, hogy  a hozzááállásuk téged is magával ragadjon! Ha esetleg vannak a környezetedben olyan ismerősök, akik sportot űznek abból, hogy kritizálnak, lehúznak téged, kerüld el, vagy ha nem teheted, kezeld őket a helyükön: ha akritika nem építő, hanem destruktív, kedves elnéző mosoly, és egyik füleden be, másikon ki.

3. Csinálj önbecsülés-mappát!

Tegyél bele fotókat, amelyeken jól nézel ki, jegyezd fel, ha valaki pozitív dolgot mondott rád, tedd el a visszajelzéseket a kurzusod résztvevőitől, leveleked, kedves üdvözlőlapokat, méltató kommenteket a blogodról,  vágd ki az újságban megjelent cikkeidet, stb., használd a kreativitásodat!

4. Képezd magad folyamatosan!

Tanulj új dolgokat, végezz el kurzusokat, hogy biztos lehess benne, folyamatosan fejlődsz, haladsz, s egyre jobb emberré válsz!

Gyere el például a Tanulószobába, ahol szuper online, bárhol, bármikor elvégezhető tanfolyamokat találsz!

Árvai Nóra

endobloglger, pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, táplálkozási tanácsadó

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!