Nyílt levél a gyermekért küzdő nők családtagjaihoz Árvai Nóra pszichológustól

Nyílt levél a gyermekért küzdő nők családtagjainak Árvai Nóra pszichológustól

Kedves Anya, Anyós, Apa, Após, Kolléga, Barát, Aggódó Ismerős!

Talán észrevetted, hogy a szeretted egyre feszélyezettebben viselkedik a társaságodban, és mintha ritkultak is volna a találkozásaitok. Olyan érzésed van, mintha a szerettednek a karantén csak kapóra jött volna, mintha megkönnyebbült volna, hogy nem kell egy asztalnál ülnie veled… és ez biztos szörnyű érzés.

Pedig te szereted őt és minden gondolatod az, hogy vajon boldog-e, vajon hogy fog alakulni az élete, ő az egyik legfontosabb neked, és mégis távolodik tőled…

Hat mi csúszhatott ennyire félre?

Elmesélek valamit.

 

Egy-egy villanó tekintetből, hirtelen „ki kell mennem a mosdóba” -felállásból már sejtetted, hogy bizonyos témák érzékenyen érintik a szerettedet, de azt nem sejtetted, hogy napokig készülődik a családi eseményre, hogy kibírja, és a legtöbbször végig zokogja a hazautat.

Amit te ugyanis ártatlan kérdésnek gondolsz, vagy viccelődésbe próbálsz csomagolni, az neki iszonyúan fáj.

Képzelj el egy nőt, aki évek óta küzd a gyermekáldásért, túl van megalázó vizsgálatokon, futószalagszerű kezeléseken, fájdalmas műtéteken és beavatkozásokon, esetleg elveszítette a kisbabáját, esetleg többször is elvetélt, vagy retteg attól, hogy egyáltalán stimuláltható -e még, vár-e rá újabb műtét, lehet-e gyermeke…..

…vajon tényleg azt akarja hallgatni hétvégén, amikor végre kiszakadhatna ennek az elképesztően fárasztó és zsibbasztó mókuskeréknek a körforgásából, hogy,

„Na, ennyire finom volt a főzöm, vagy azt ott már végre egy pocaklakó?”

vagy hogy

„Gondolkoztok végre a gyerekvállaláson? Az a d@sznó férjed, az nem akar, ugye? El kellene végre komolyan gondolkodnod, kislányom, ugye tudod, hogy te sem leszel fiatalabb, és az életnek az értelme a gyerek, később nagyon meg fogod ám bánni, és én is szeretnék már nagymama lenni… miránk nem gondolsz, mindig csak az a karrier, az…”

Értem, hogy aggódsz, de ami neked egy jószándékú érdeklődés vagy egy újabb tipp, reménysugár, hogy a méhpempőt vagy az akupunktúrát próbálta-e már, már a szomszéd Juliskának a lányának a barátnőjének a kishúgának az segített, az neki egy újabb tőrdöfés a szívébe, egy újabb hullám a legalább a családi időre feledni kívánt fájdalomból.

Hidd el, a nőnek, aki évek óta a gyermekért küzd, aki túl van annyi mindenen, aki minden hónapban összeomlik aztán darabjaiból szedi össze és alkotja újra magát és a reményeit, annak nem fog újdonsággal szolgálni a szomszéd Julcsi, és nincs már olyan gyógyszer, vitamin, gyógytea, amit ki ne próbált volna.

Ha választott egy orvost, akkor nem véletlenül választotta, még akkor sem, ha a szomszéd Julcsi lányának a barátnőjének a kishúga máshova járt és neki hatosikrei lettek.

A családi vacsora rólatok szóljon, az együttlét öröméről, ne arról, hogy ki hány gyereket tervez és hogyan, és ennek érdekében hányszor és hol. Az együttlétetek legyen a vidámság, a szeretet, az összetartozás és a feltöltődés, az öröm forrása, ne a feszültségé.

Ha igazán nagymama, nagypapa, ha igaz barát szeretnél lenni, a következőt javaslom, EGYETLEN alkalommal, NEM a körbeült asztalnál, hanem amikor KETTESBEN vagytok.

„Kedves lányom, barátnőm, kisunkám (értelemszerűen helyettesítsíts be a megfelelővel). Tudom, hogy kicsit túlzásba vittem a kérdezősködést mostanában, és látom, hogy fájdalmat okoztam, amit nagyon sajnálok, nem állt szándékomban. Bár kíváncsi vagyok és aggódom érted, szeretnélek mostantól ügyesebben támogatni és tiszteletben tartani. Mostantól nem faggatózom, nem viccelődöm, csak arra kérlek, ha van valami, amiben segíthetek, amiben tanácsra vagy véleményre van szükséged, akkor tudd, hogy én itt vagyok, és mindig itt leszek a számodra, akár lesz gyereked, akár nem, nekem te vagy a legfontosabb.

A szavaid lehetnek fájdalmas sebek okozói, vagy gyógyító balzsamok, falak emelői vagy leomlasztói… – válogasd meg őket.

Ha pedig nem találod őket, a csend is teljesen rendben van, és egy öleléssel többet mondhatsz minden szónál.

A barátságokért, a családokért, a nőkért, akik gyerekért küzdenek.

Szeretettel:
Árvai Nóra pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

Ha szeretnél többet tudni a témáról, ajánlom Tájékoztató Füzeteimet endometriózissal küzdők illetve lombikozók családtagjai, barátai számára.

https://endoblog.hu/eshop/termek/tajekoztato-fuzet-termekenysegi-nehezitettseggel-elok-lombikozok-hozzatartozoi-csaladtagjai-baratai-es-munkatarsai-szamara/

https://endoblog.hu/eshop/termek/tajekoztato-fuzet-endometriozissal-erintett-nok-csaladtagjai-baratai-munkatarsai-szamara/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!