Növényi olajok varázslója

Martincsevicsné Jenei Gizella a növényi olajok szakértője a vendégünk egy bejegyzés erejéig, amelyben a növényi olajok  hatásairól mesél nekünk. Fogadjátok sok szeretettel!

„Amikor a növényi olajakról beszélünk, akkor elsősorban azt kell kiemelni, hogy ezek az olajok nagyon gazdagok telítetlen zsírsavakban, míg az állati eredetű zsiradékokban inkább telített zsírsavak találhatóak. Táplálkozástudományi szakemberek szerint a telített zsírsavak túlzott fogyasztása a felelős például a vér koleszterinszintjének emelkedéséért, ennek következtében szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért, az anyagcsere problémákért, a trombózis kialakulásáért, vagy akár a spermiumszám csökkenéséért.

Előfordulhat ugyanakkor az is, hogy azt halljuk, hogy a növényi olajok károsak, veszélyesek az egészségre. Ilyenkor arra kell gondolni, hogy például a margarinok esetében hidrogenizálják az értékes olajakat, aminek az a következménye, hogy megváltozik a szerkezete. Ezeket hívjuk transzzsíroknak, melyek fogyasztását lehetőleg mindenki kerülje.

A másik fontos kérdés a növényi olajokkal kapcsolatosan a feldolgozás, előállítás módja. Két féle eljárással találkozhatunk a leggyakrabban, az egyik a melegen sajtolás, a másik pedig a hidegen sajtolás.

A kettő között alapvető különbség, hogy a hidegen sajtolás során nem használnak magas hőmérsékletet, valamint nem adnak hozzá plusz sót és vizet.

A hidegen sajtolást úgy kell elképzelni, hogy a megtisztított magokból kisajtolt olaj egy zárt rendszeren (csigás présen) halad át, így mentes minden külső szennyeződéstől. A sajtolás során pedig semmilyen adalék-, vegyszer- vagy színezőanyag nem kerül felhasználásra.

A legfontosabb dolog pedig az, hogy ennél az eljárásnál nem alkalmaznak magas hőmérsékletet, így az olajos magvak értékes vitamin és ásványi anyag tartalma nem károsodik a hő hatására.

Találd meg a kedvenceidet a hidegen sajtolt növényi olajok közül, kísérletezz velük a konyhában, őrizd meg szépségedet a saját magad által készíthető kozmetikumokkal vagy akár töltődj fel egy frissítő masszázs, esetleg egy lazító fürdő segítségével. A legjobb pedig az, hogy mindezt természetes alapanyagokkal teheted meg.”

Köszönjük szépen Gizellának!:-)

Árvai Nóra

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!