Női olvasmányok a nyárra

Ezen a héten rendhagyó módon egy kis kulturalis csemegévels zertnék kedveskedni Nektek. Itt a nyár, talán egy kicsit több időt szánhatunk a kikapcsolódásra.  A nőiség, nőiesség témaköréből szemezgettem az itt következő ajánlómban. jó olvasgatást!:-)

Clarissa Pinkola Estés Farkasokkal futó asszonyok című könyve beavatás a nőiség őseredetének titkaiba.

Minden nőben ott rejtőzik egy zabolátlan és időtlen lény, az ősi természeti asszony a maga végtelen erejével, éles ösztöneivel, szenvedélyes kreativitásával és korlátlan tudásával. Ahogy múlt az idő, változtak a korok, a társadalomba való beilleszkedés során sajnos eltávolodtunk ettől a bennünk szunnyadó ősasszonytól, megszakadt a vele való kapcsolatunk, a civilizált világ merev szerepekbe kényszerít bennünket, nőket.

Ha nem találjuk az utat énünk ezen része felé, félelemmel és szorongásokkal teli, túlszelídített, eltiport lényekké válhatunk.A szerzőnő – aki egyébként pszichológus, jungiánus analitikus, mesemondó és gyűjtő – könyve megtanít arra, hogy hogyan találj vissza a benned élő Nőhöz, hogyan lehet helyreállítani a megbomlott egyensúlyt.

Harmincévnyi kutatás és gyógyító gyakorlat eredményeit osztja meg az olvasóval népmeséken, tündérmeséken, mítoszokon és álmokon át, így vezetve az olvasót vezet az állandóan változó női lélek legbelső rétegeibe. Minden nő mellett azon férfiaknak is ajánlom a könyvet, akik nem félnek együtt száguldani a farkasokkal futó asszonyokkal.

A következő bemutatásra kerülő mű, az Életkör szerzője Elizabeth Davisokleveles bába, a női gyógyítás specialistája, oktató, tanácsadó, és Carol Leonard okleveles bába, szülőotthont vezet, fiatal nőknek szervez foglalkozásokat.

Ma már szinte minden nő tudja, hogy a férfiak régóta az Értelemben jelölték meg a tudás elsajátításának egyetlen legitim eszközét, a mi kultúránkban ezért az Értelem az úr. Ez nem egy újabb, arról szóló könyv, hogy hogyan határozzák meg a férfiak a nőket, vagy hogy  a nőknek meg kell szabadulniuk a szabályozás korlátaitól. Ez a könyv arról szól, hogy a nők hogyan határozzák meg önmagukat évszázadok óta – a nők természetéhez kötődő intuitív tudásnak formáiról és az átalakulás misztériumáról szól.

Életünk folyamatos változás. Az Életkör tizenhárom archetípuson keresztül mutatja be a nő életútjának állomásait, és iránytűként segít abban, hogy felismerjük és megértsük saját helyünket a körben.

A Szűztől az Amazonig, a Szeretőtől az Anyáig, az archetípusok felfedezése közben megvilágosodik az is, hogy életünk korábbi szakaszai hogyan hatnak egymásra.

Büky Dorottyát éppen a fent említett könyv ihlette arra, hogy olyan kötetet szerkesszen, amely a Feldmár Intézethez kapcsolódó Nők Iskolája „tananyagából” az eddigi legjobb előadásokat gyűjti egy csokorba.

Hónapokon át folytak a beszélgetések életről, halálról, szeretetről, születésről, halálról, vallásról, kapcsolatokról, mitológiáról, művészetről, alkotásról, gyereknevelésről és sok egyébről, miközben az előadók és a hallgatók is azt a kérdést igyekeztek újra és újra körüljárni, hogy vajon mitől igazi egy nő, és vajon van-e a világnak érvényes, hiteles, igazi női olvasata.

Igazi vagy? Bátor vagy? Mersz kérdezni?

Mersz válaszolni? Mersz kételkedni? Önmagadban is? Az olykor provokatív, máskor szigorúan tudományos írások feltárják, milyen sok dolog van, amiről a nők soha nem beszélnek, amit az anyák nem mondanak el a lányaiknak, mert nekik sem mondta el az anyjuk, mert ők sem tudták. Van-e egyáltalán olyan tudás, ami egyes-egyedül csak a nőké?

Szeretettel ajánlom figyelmedbe saját könyveimet is, endometriózis diéta receptkönyv és pszichológiai fejlődésregény, endometriózis lexikon ITT.

Szép hetet, jó olvasgatást kívánok!

Árvai Nóra

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!