Női jóga

A női jóga a legrégebbi kifejezetten nőknek szóló mozgásforma, minden később kifejlesztett női mozgásprogram alapja. Főként a hatha jóga több mint négyezer éves hagyományából azokat az ászanákat, azaz testhelyzeteket veszi át, amelyek a női energiák felébresztését szolgálják.

Ezek a gyakorlatok különösen alkalmasak arra, hogy a női test betegségeit gyógyítsák.

Jótékony hatással van a hasi, alhasi szervekre, azáltal, hogy megerősítik a medence és a has izmait. Megerősítik továbbá a gátizmokat, ezáltal elkerülhető sok, ezen izmok gyengeségéből eredő probléma, mint például a hüvelyrenyheség, az inkontinencia, az aranyér, stb.

Az ászanák segítenek a menstruációt megelőző és az az alatti kellemetlen tünetek enyhítésében, nagy mértékben képesek csökkenteni a görcsöket.

Megoldást hozhatnak a meddőségre, a rendszertelen ciklusra, akár a régóta fennálló fájdalmas menzeszre is, javítják a szexuális élet minőségét. Ajánlott várandósság előtt felkészülésképp, majd szülés után a meggyengült, megnyúlt izmok regenerációjára.

A speciálisan összeválogatott jóga elemek a hormonális rendszerre is pozitív hatással vannak, visszaállítják annak egyensúlyát, ezért ajánlott változókor tüneteinek enyhítésére is, és olyan betegségek gyógyítására, amelynek hátterében a hormonális egyensúly eltolódása áll.

A női jóga órákon azonban nem pusztán a testhelyzeteknek és gyakorlatoknak van jótékony hatása a női szervezetre. A foglalkozásnak mindig része a relaxáció, meditáció is, amely során a gyakorlók megtanulnak ellazulni, kikapcsolni, feltöltődni, befelé figyelni, azokra a folyamatokra koncentrálni, amelyek a testükben történnek.

A rendszerben nagy jelentősége van a helyes légzés elsajátításának is. számos légző gyakorlatot is megtanulhatsz, aztán az épp aktuális igényed, kedved szerint válogathatsz közülük. A légzés és a mozgás összehangolása a gyakorlás közben is lényeges.

A női jóga gyakorlatok a fizikai hatások mellett lelki, pszichés síkon is jótékonyan befolyásolják a női szervezetet. A mai világban, ahol egy nő egyaránt helyt kell álljon feleségként, anyaként, munkaerőként, háztartás vezetőként stb. nagyon fontos, hogy tudatosan viszonyuljon saját nőiességéhez.

Jóga videók elérhetőek az EndoShopon!

Árvai Nóra

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!