Néma ellenség- a HPV

A mai bejegyzésben egy sokszor tabu témának számító, nőket fenyegető betegségről lesz szó.

 Az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség a humán papilloma vírus, a HPV. Nem egyetlen kórokozóról van szó, hanem vírusok egész családjáról, amelyek a hámsejtek magjában szaporodnak. Egy csoportjuk jóindulatú elváltozást okoz, ezek felelősek a genitális szemölcsök mintegy 90%-áért. Másik részük azonban rák előtti, vagy már rosszindulatú tumorokat okoz, sokszor hosszú lappangási idő után.

A betegség szexuális úton terjed, nem pusztán a testnedvek által, mint például a HIV vírus, hanem a bőrön lévő mikro sérüléseken keresztül is, tehát az óvszer használata sem jelent tökéletes biztonságot.

A HPV vírussal fertőzött férfiak nagy részénél betegség nem alakul ki, de hordozóként könnyedén megfertőzheti partnerét.

A HPV fertőzés gyakran tünetmentes, vagy néhány puha, rózsaszín szemölcs hívhatja fel rá a figyelmet a nemi szervek környékén.  Diagnózisa méhnyakszűrő vizsgálattal történik, amely során a nőgyógyász speciális eszközzel sejteket sodor le a méhnyak felszínéről. E mintából állapítják meg, fennáll-e bármilyen elváltozás. Ha a teszt pozitív, fél év múlva újabb vizsgálatra kerül sor, amelynek eredménye alapján végzenek a vírus pontos törzsére vonatkozó vizsgálatokat.

A betegség nem gyógyítható, a kezelések célja  az elváltozások eltűntetése.

Az erős immunrendszer azonban képes védekezni, a fertőzések nagy százaléka 2 éven belül gyógyul. A betegek 10%-ánál azonban tartós, makacs betegséggel kell számolni, amely rákos daganatok kialakulásához vezethet.

Nagyobb eséllyel fertőződik meg az a nő, aki korán kezdett szexuális életet élni, gyakran váltogatja partnereit, illetve ha más szexuális úton terjedő betegsége van.  A fertőzésből eredő daganatok kialakulásában szerepet játszik a dohányzás, a hormonkészítmények szedése és a legyengült immunrendszer.

Árvai Nóra

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!