Ne téveszd össze az endometriózissal: az IBS

Puffadás, hasi diszkomfort, görcsök, gyakori székelési inger vagy éppen székrekedés, étkezés utáni sürgető székelési inger…Endometriózisra is jellemző tünetek, igaz? Főleg, ha az betegség a beleket is érinti.

Nem minden esteben van szó endometriózisról azonban, amikor  a tünetek alapján erre gyanakodunk. Az IBS- irritábilis bél szindróma- hasonló panaszokat okozhat. A fájdalmak, puffadás, görcsök, teltségérzet, emésztési és székelési panaszok mellett az IBS esetén jelentkezhet is fejfájás, vállövi fájdalmak, hátfájás, fáradékonyság, depresszió.

Ez egy funkcionális bélbetegség, tehát kimutatható szervi oka nincsen. A tünetek gyakran hol javulnak, hol rosszabbodnak, emiatt abetegek nagy része nem fordul orvoshoz.

A betegek egyharmadánál viszont súlyos panaszokat okoz, ők orvostól-orvosig járnak, betegkarrierjük hosszas és konfliktusokkal teli, hiszen nem értik, miért kapnak mindig negatív leleteket, amikor fájdalmaik, tüneteik vannak. A betegség diagnózisa csak alapos kivizsgálás után, minden lehetséges organikus ok kizárásával mondható ki.

Ez a bélprobléma a magyar lakosság mintegy 15-20%-át érinti, főleg a 20-60 éves kor közöttieket érinti, nők körében háromszor  gyakrabban fordul elő. A betegség kiváltó oka máig nem tisztázott, de az biztos, hogy szerepe van benne a stressznek, korábbi bálfertőzéseknek, a bél baktériumflórájának megváltozásának,  a tápcsatorna túlérzékenységének, valamint pszichoszomatikus faktorai is vannak. Egyfajta kóros betegségviselkedési minta, rögzült pszichoszomatikus reakció is állhat a gyakran vissza-visszatérő kellemetlen tünetek mögött. Emiatt ugyanúgy, mint endometriózis esetén, érdemes a betegség pszichés okainak feltárásán és a rögzült káros viselkedésminták  felülírásán pszichológus szakemberrel együtt dolgozni.

Árvai Nóra

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!