Ne téveszd össze az endometriózissal 2- Fájdalmas hólyag szindróma

Arrról már sokszor volt szó, emmynire nehéz az endometriózis differenciáldiagnózisa. Rendszeresen kiújuló, a kezelésnek makacsul ellenálló felfázásos tünetek, gyakori vizelési inger, alhasi fájdalmak, égő-szúró érzés vizelésnél…

Először nyilván egy sima hólyaghurutra gondolsz, hiszen, főleg nyáron a strandon, vizes fürdőruhában. közvizekben ázva ezt nem nehéz bezserezni. De ha a tünetek túl gyakran újulnak ki, esetleg teljesen ellenállnak az antibiotikumos kezelésnek is, akkor biztosan  eszedbe jut, hogy talán hólyag érintett endometriózisod lehet.

Pedig nem feltétlenül van így. Létezik egy Fájdalmas Hólyag Szindróma nevű betegség, ami az endometriózishoz megtévesztően hasonló tüneteket produkál, de míg a felfázás panaszai átmenetiek, addig ez utóbbi betegség esetében a tünetek akár hónapokig, évekig fennállhatnak, megkeserítve a mindennapokat és a párkapcsolatot,a szexuális életet is.

Azt, hogy ez az állapot miért és hogyan alakul ki, egyelőre nem tudjuk. Krónikus gyulladás, félrekezelt hólyaghurut, egyes anyagcsere-rendellenességek, vagy egy erősebb hólyagot ért trauma, ütés is kiválthatja. Ha a húgyhólyag belső rétege károsodik, a vizelet szabadon eléri és irritálja a nyálkahártyát,  ezzel egyfajta hiperérzékenységet alakítva ki.

Ha úgy érzed, téged is érinthet ez a probléma, több dolgot tehetsz- azután, hogy minden egyéb lehetséges okot kizártatok a dokiddal. Léteznek speciális, a hólyag belső filmrétegét helyreállítani próbáló gyógyszerek, gyulladáscsökkentők, allergia-ellenes szerek, ezek használatával egy idei tünetmentes lehetsz, de hosszútávú megoldást csak az életmódváltás hozhat.

  • Fogyassz sok folyadékot, tiszta vizet!
  • Kerüld a hólyagot irritáló ételeket és italokat! Ilyen a kávé, az alkohol, az erősebb fűszerek, és a magas káliumtartalmú ételek, pl. banán.
  • Ne légy rest életmódot váltani, rengeteget tehetsz a javulásért! Tanulj meg relaxálni, sajátíts el stresszkezelő technikákat, ha szükséges, fordulj pszichológus szakemberhez!
  • Sportolj rendszeresen és aludj eleget!
  • Amit igyál: csalántea, vörös- és tőzegáfonya direktlé, kamilla, zsúrló, tiszta víz.
  • Amiben fürdőzz: kellemesen meleg, jó minűségű teafa-levendula-pálmarózsa illóolaj kombinációt tartalmazó fürdővíz.

 

 

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró,

www.noraarvai.com

Árvai Nóra

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!