Natúr szappankészítés házilag

Többen érdeklődtetek egyik kedvenc hobbim, a házi szappankészítés után.

Boltban meglehetősen borsos áron szerezhetünk be természetes bio kozmetikumokat, az otthoni elkészítésük azonban szinte filléres tétel. Van vele némi macera, az tény, de nagyon jó érzés saját készítésű szappannal fürdetni például a kisfiamat, biztosan tudván hogy, milyen anyagok érintkeznek a kis bőrével. Biztosan tudod, hogy az endometriózis kialakulását számtalan elmélettel próbálták magyarázni, köztük szerepel a káros környezeti hatások felelősségét hangsúlyozó elképzelés is. A bőrödön át a különféle szépítészeti szerekből, kozmetikumokból felszívódó méreganyagoknak mindössze 26 másodpercre van szüksége, hogy bekerüljenek a véráramba.

Egy alapreceptet osztok most meg Veletek, amit tavaly nyáron tanultam Agárdon egy kis biobolt udvarán.

Hozzávalók:
  • 300 g olívaolaj,
  • 150g kókuszzsír,
  • 50g sheavaj,
  • 190 g víz,
  • 65g nátrium-hidroxid granulátum

A nátrium-hidroxiddal óvatosan bánj,viselj védőkesztyűt. Add a vízhez a lúgot, a két anyag keveredésekor hő keletkezik majd. mérd ki az olajokat és a sheavajat, keverd össze, melegítsd fel 40-50 fokosra. a lúg-víz keveréket öntsd bele a zsiradékba, és az egészet nagyon alaposan keverd el, akár botmixert is használhatsz. A masszát illóolajokkal kedved szerint illatosíthatod, bátran kísérletezz, de arra figyelj, hogy csak olyan anyagot használj,, amit előzetesen már teszteltél a csuklód belső hajlatán. Az, hogy egy anyag természetes, még nem jelenti azt, hogy nem válthat ki allerghiás vagy érzékenységi reakciót a szervezetedből.

Ezután öntsd formákba, és hagyd néhány napig szobahőmérsékleten. Miután kivetted a formákból, még 5-6 hétig kell pihentetned a szappanokat felhasználás előtt egy jól szellőző helyen. ezalatt elpárolog belőle  a víz, és megkeményedik a szappanod.

Ha szépen becsomagolod, ajándéknak is ideális egy saját készítésű, kényeztető szappancsomag!

Jó kotyvasztást kívánok!

Árvai Nóra

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!