Natúr kozmetikumokkal az egészségét 2. – sorozat az Endoblogon

Fogadjátok szeretettel Martincsevicsné Jenei Gizella, a Gastrolaj szakértőjének tippjeit arról, hogy milyen növényi olajokat használjunk a  bőrünk természetes ápolása során.

Növényi olajok a szépségápolásban

A növényi olajok a legtermészetesebb bőrápolók közé tartoznak. Fontos, hogy mindig 100%-osban természetes, hidegen sajtolt olajokat válasszatok, mert csak ezek az olajok tartalmazzák a bőr számára értékes vitamin- és ásványi-anyagokat.

Néhány olaj, melynek használatát a bőr meghálálja:

1.      Avokádó olaj

Az avokádó olaj összetevőinek köszönhetően a szaruréteg mélyebb részeibe is könnyedén behatol, így kötve meg a nedvességet. Talán az egyik legértékesebb kozmetikai olaj, nagyon gazdag linolsavban. A linolsavat nem tudja szervezetünk előállítani, ezért nekünk kell gondoskodni róla. Nagyon könnyen használható olaj, hiszen könnyedén eloszlik és felszívódik a bőrön.

2.      Dióolaj, lenmagolaj, szójaolaj, tökmagolaj, pisztáciaolaj és mogyoróolaj

Ezek az olajok kimagaslóan sok E-vitamint tartalmaznak, ezért fontos szerepük van a bőrápolás terén. Segítségükkel megvédhetjük a bőrünket, mégpedig úgy, hogy egyfajta védőréteget képzünk, mely ellenáll a szabad gyökök sejtkárosító oxigénmolekuláinak.

3.      Szezámmagolaj, mandulaolaj és barackmagolaj

Szakemberek szerint, ha bőrünk viszket, feszül és irritált, annak oka, hogy zsírhiányos. Ennek következménye pedig az, hogy apró repedések keletkeznek a felszínén, a nedvesség könnyebben és gyorsabban elpárolog, a kórokozók bejutási esélyei pedig nagyobbak. A hidegen sajtolt növényi olajok a lehető legtermészetesebben és legtisztábban képesek ezt a zsírhiányt pótolni és azonnali segítséget nyújtani az irritált bőrnek.

4. Avokádó és búzacsíraolaj

Ez a két olaj magas A-vitamin tartalma miatt tölt be előkelő helyet a bőrápoló olajok között. Az A-vitamin belülről varázsolja széppé a bőrt és nagyban hozzájárul az új sejtek képződéséhez.

5.  Jojobaolaj és olívaolaj

Az olívaolajjal készült kézápoló vagy kézfürdő csodákat tesz a töredező körmökkel. Ennek titka abban rejlik, hogy az olaj nedvességmegkötő, valamint egy olyan védőréteget képez, melynek köszönhetően lassabban szárad ki a köröm, így a töredezés, valamint a köröm beszakadása is elkerülhető.

Hasonlóan jó eredményeket érhetünk el akkor is, ha jojobaolajat használunk kezünk és körmünk ápolására.

Szakértőnk azt is megírta nekünk, hogyan használhatjuk az olajokat.A következőket javallja:

Belsőleg ajánlott napi 1 evőkanál fogyasztása a kiválasztott olajból, de természetesen egyidejűleg is fogyasztható többféle, hiszen semmilyen káros anyagot nem tartalmaznak.
Belsőleg ajánlom az avokádó olajat és a búzacsíraolajat a magas A-vitamin tartalmuk miatt.
A tökmagolajat, a szójaolajat, a pisztáciaolajat vagy a lenolajat szintén napi rendszerességgel érdemes fogyasztani.

A külső felhasználásnál több lehetőségünk is van.
A legtermészetesebb, ha önmagában használjuk, közvetlenül a bőrbe masszírozva. Ehhez használhatjuk nyugodtan a mandulaolajat, a dióolajat, a sárgabarackmag olajat, a jojoba olajat vagy az olívaolajat.

Ezen felül ezek az olajok kiváló bázisolajok is, úgyhogy saját készítésű kozmetikumoknak is tökéletesen alapot adnak.
Bázisolajként kiváló az avokádóolaj, mogyoróolaj, mandulaolaj, sárgabarackmag olaj és a jojoba olaj.

Köszönjük szakértőnknek!

Árvai Nóra

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!