Kit választ a nárcisztikus?

Nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy a neten keringő pszichologizáló b@llshitek ellenére egyáltalán nem biztos az, hogy akinek endometriózisa van, annak rossz a párkapcsolata, (vagy az édesanyjával, édesapjával való kapcsolata). Sőt, a pácientúrámban én azt tapasztalom, hogy szerencsére nagyon sokan élnek kiegyensúlyozott, támogató kapcsolatban.

Ez a cikksorozat azért készült, hogy segítsen azoknak, akik érzelmileg bántalmazó kapcsolatban vannak, felismerhessék, hogy valami nincs rendben, elgondolkozzanak, és esetlegesen motivációt kapjanak a segítségkérésre is.

Tehát mégegyszer: a legtöbb endometriózis történet mögött NINCS bántalmazó kapcsolat. De ha esetleg itt van az a nagyon kis százalék, akit érzelmileg bántanak a kapcsolatában, akkor tudnia kell ezekről, ezért foglalkozom egy pár hét erejéig a blogon a témával.

Talán azt gondolnád, hogy logikus, ha a nárcisztikus, irányítani vágyó ember egy törékeny, érzékeny, elesett partnert választ maga mellé. azonban ez koránt sem így van, több okból is.

Egyrészt a nárcisztikus önmagát is azok mentén határozza meg, akik körülötte vannak, így kínos lenne neki egy mimózával vagy szürke kisegérrel megjelenni bárhol is, és párjaként felvállalni valakit, aki nem elég jó, nem elég különleges. Ezért a nárcisztikus gyakran választ feltűnően sikeres, jómódú vagy kifejezetten szép párt maga mellé, hiszen párjának fényében ő is tündökölhet. Mivel nagyon fontos neki, hogy mit gondolnak róla mások, ezért egy kevésbé vonzó vagy sikeres emberrel csak akkor mutatkozik együtt, ha kifelé azt akarja mutatni, hogy ő mennyire nagyvonalú és segítőkész az elesettekkel szemben. Sikeres, sziporkázó, gyönyörű párját örömmel mutogatja társaságban, eseményeken maga mellett, és csak az otthoni környezetben bánik bele megalázóan, lekezelően.

Másrészt a nárcisztikus szereti a kihívásokat. Sokkal izgalmasabb számára megtörni, betörni egy erős, magabiztos, független nőt, semmint egy gyenge, sebezhető valakit.

Ezeket az embertípusokat keresi kifejezetten a nárcisztikus:

  • Valakit, aki kiemelkedő, vagy a karrierjében, vagy a megjelenésében, vagy szuper családja vagy egy nagyon érdekes hobbija van.
  • Valakit, akivel menő megjelenni egy eseményen vagy társaságban, aki miatt mások elismerően vélekedhetnek róla, felnézhetnek rá.
  • Valakit, aki mellett a nárcisztikus jól érezheti magát, aki bókol neki és nagyra értékeli.
  • Valakit, aki validálja az érzéseiket, aki kitart mellette a nárcisztikus hangulatingadozások során is, aki nem hagyja el őt.

A nárcisztikus szemében a dolgok leginkább a hatalomról és a kontrollról szólnak. Amíg a gyeplő az ő kezükben van, amíg övék az irányítás, addig valószínűleg sikeresnek és működőképesnek fogják ítélni a kapcsolatot. Mindazonáltal a párjukkal szemben nagyon nagy elvárásokat támasztanak, amelyeknek képtelenség megfelelni. Emiatt a párjuk legnagyobb erőfeszítése ellenére is igen gyakran kifejezésre juttatják elégedetlenségüket és csalódottságukat.

Segédanyagok, könyvesbolt ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!