Mit gondolnak az endometriózisban szenvedő nők az egészségügyről? – kutatási eredmények

Ez a kutatás az endometriósisban szenvedő nők orvosi szakmával kapcsolatos véleményét vizsgálja. Az eredmény meglehetősen negatív , és több tényezőből fakad, ezeket fogjuk átbeszélni.

Hogy miért fontos ez?
Az orvosi szakma felfogását befolyásoló tényezők azonosítása elősegítené annak fejlesztését, és az endometriózissal élő betegek pozitívabb atttitűdjéhez vezetne. 

A kutatók keresztmetszeti elemzést végeztek egy olyan adatbázison,  amelyben 2013. december és 2017. június között  kismedencei fájdalommal  és endometriózissal a klinikához forduló betegek  adatai szerepeltek.  

Eredményként az kapták, hogy számos tényező befolyásolhatja az orvosi szakma negatív megítélését az endometriózisban szenvedő nők körében. Amit a nők leginkább sérelmeztek, az a műtéti kezelés kudarca, tehát hogy  műtét nem eredményezte az életminőséget negatívan befolyásoló tünetek csökkenését, vagy ha igen, akkor is ezek nagyon hamar vissztatértek.

A sürgősségi ellátásról egyértelműen negatívan nyilatkoztak, illetve sérelmezték a  kiegészítő egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés korlátait.

A tanulmány megállapításai egy  adatnyilvántartás elemzésén alapulnak, mindössze  egyetlen központban, emaitt nem feltétlenül tükrözik az összes endometriózisban szenvedő nő véleményét. Ezt a kutatást a British Columbia kutatói végezték, és a Journal of Obstetrics and Gynecology Canada folyóiratban tették közzé.

A tanulmányhoz Dr. Paul J. Yong vezette kutatók egy prospektív adatnyilvántartást használtak 2013. december és 2017. június között. A nők orvosi szakmával kapcsolatos benyomását az Endometriosis Health Profile-30 elnevezésű kérdőívre adott válaszok felhasználásával értékelték ki. Csak azoknak a nőknek a válaszát vették figyelembe, akik endometriózis műtéti és szövettannnal igazolt diagnózisával rendelkeztek.

A válaszokat három csoportra osztották.

Az első csoportban nem volt negatív benyomás az orvosi szakmáról, míg a második csoportban egy és nyolc, illetve a harmadik csoportban  kilenc és tizenhat között volt a negatív vélmények száma Statisztikai elemzések felhasználásával a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy negatív benyomást keltett az orvostudományról és az orvosi szakmáról  a korábbi műtét, amely nem enyhítette a tüneteket, az elmúlt három hónapban a sürgősségi osztályon szerzett  tapsztalatok , valamint a kiegészítő egészségügyi szolgáltatókhoz való eljutás lehetőségének meglehetősen korlátozott mivolta. 

 

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31864912

Bejelentkezés konzultációra ITT

Infótermékek, endókönyvek, relaxációk, endojóga ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!