Mindent a magvakról- endometriózis diétában is!

Egyre több kutatás bizonyítja a magok jótékony hatásait, mégis mind  a mai napig sokan kétkedve fogadják a róluk szóló híreket. Ezekből a híresztelésekből annyi való igaz, hogy  a magvaknak magas  a kalória- és zsírtartalmuk.  Szénhidráttartalmuk viszont csekély, így a low-carb diétákban elfogadott a fogyasztásuk. Mivel általában  más nassolnivalókat- csokit, chipset, kekszféléket- váltunk ki a diófélékkel, azt tapasztaljjuk, hogy testsúlyunkat nem befolyásolják negatívan, sőt.  Egy vizsgálatban a reggelire fogyasztott dió hosszú időre teltségérzetet biztosított a résztvevőknek, így később kevesebbet ettek azoknál, akik semmit, vagy mást fogyasztottak reggelire.

Azért fontos, hogy rendszeresen együnk magvakat, mert koncentráltan tartalmazzák a ahasznos anyagok, mint a telítetlen zsírsavak, a fehérjék, rostok, mikrotápamyagok.

 A bennük található zsírok nem emelik a koleszterinszintet, sőt, az omega 3 zsírsavak  csökkentik a vérzsírt és a vérnyomást, a lerakódásokat az érfalakon és a vércukorszintre is jótékonyan hatnak.

Az ajánlott napi mennyiség magvakból egy marék, vegyesen, nyersen, ha van kedved, előre be is áztathatod őket, hogy a bennük szunnyadó enzimek felébredjenek. Natúr magvakat válassz, ne pörköltet, sósat, fűszereset!

Mi mire jó?

DIÓ. Omega-3 bomba, növeli az érfalak rugalmasságát, csökkenti a rossz koleszterinszintet. A dióbél B-vitamin tartalma az idegrendszer tápanyagának nevezhető. Nagy szerepe van az idegsejtek és a retinasejtek fejlődésében. Fontos agyi funkciókat segít, elejét veszi az idegesség megjelenésének és a koncentráció csökkenésének.A linolénsav  védő hatású a daganat-kialakulással szemben, ebből a dióban bőven van.A dió antioxidáns-tartalma segít a sejteket megvédeni a káros oxidációtól, és gátolja a rákos sejtek életfunkcióját. A vegetáriánusok számára a dió jó fehérjeforrás, ráadásul elősegíti a jóllakottság-érzést.

KESUDIÓ. Cinket tartalmaz nagy mennyiségben, ami gyulladáscsökkentő, segíti az immunrendszer működését.  A kesudióban ezenkívül található legfontosabb vitaminok, elemek: B2, B3, B6, vitamin, biotin, folsav, jód, mangán, magnézium, kálium, kalcium, vas, szelén. A flavonolok egyik osztálya az ún. proanthocyanidin, mely képes harcolni a rákos sejtek ellen, meggátolva, hogy osztódjanak. A proanthocyanidin a magas réztartalommal együtt vértezi fel a kesudiót, hogy szembeszálljon a rákos sejtekkel.

MANDULA. Rezet tartalmaz, ami  a köröm és a haj szépségét fokozza. Férfiaknak prosztataproblémák ellen javallott. Kalcium foszfát tartalma miatt jótékony hatással van az emésztésre, a csontok fejlődésére, valamint a fogakra.  Megelőzi az izomgörcsöt. Menstruációs fájdalmak esetén is segít, így endometriózisban is hasznos táplálék.

PISZTÁCIA. Vasban gazdag, így vérszegénység ellen bevethető.

Ásványi anyagai javítják a szövetek oxigénellátását. Rendkívül gazdag a legegészségesebb zsírsavakban: egyszeresen telítetlen, omega-3, omega-6 zsírsavakat tartalmaz. Összetevői nemcsak nem növelik a vér káros koleszterintartalmát, hanem csökkentik azt, elsősorban az LDL-koleszterint, amely az érfalakra rakódó plakkok kialakulásában játszik fontos szerepet. Így az érrendszert karbantartó, szívvédő élelmiszerként tarthatjuk számon. Fogyasztása hozzásegít a szervezet kálium, mangán, réz, magnézium, kalcium, cink, vas és szelén szükségletének biztosításához.

Többfajta B-vitaminnak, folsavnak és az antioxidáns hatású E-vitaminnak is gazdag forrása. Ez utóbbi, zsírban oldódó vitamin jót tesz a bőrnek, a nyálkahártyának, erősíti az immunrendszert.

FÖLDIMOGYORÓ. Magas a fehérjetartalma, ezért vegetáriánusoknak kötelező étel. Értékes összetevője a B-vitamin, az antioxidáns E-vitamin és a fitoszterol, amelynek gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak. Ez utóbbi miatt a kozmetikaipar és a gyógyszeripar egyaránt felhasználja, a bőrszárazság illetve ekcémás elváltozások enyhítésére.

TÖKMAG. Magas vitamin- és ásványianyag tartalma miatt hasznos. A-, B1, B2, B3-, B5, B6- és C-vitaminokat, valamint foszfort, vasat, magnéziumot, cinket és szelént is tartalmaz.

 Csökkenti a koleszterinszintet, ezzel enyhíti az érelmeszesedés (így a szív- és agyi katasztrófák) és a daganatok kockázatát.Vértisztító hatású, így köszvény ellen is hatásos.Férfiak számára különösen ajánlható, mert antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatóanyagai, köztük a Delta-7 fitoszterol védi őket a prosztata betegségekkel, a daganattal, a gyulladással és a prosztata-megnagyobbodással szemben,ráadásul természetes potenciafokozó.Méregtelenítő, májregeneráló, hólyagerősítő hatású, sebgyógyulás-serkentőként, féregtelenítőként és székletkönnyítőként is ismert.

Árvai Nóra

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!