Mindent a ginsengről – mire jó endometriózisban?

Néha elgondolkozom azon, mire volt jó az a kitérő az életemben, amikor az ELTE-n kínai szakon szereztem diplomát. Életem egyik legfelhőtlenebb, legszórakoztatóbb időszaka volt, de sokáig hittem, hogy az ott megszerzett tudás csak arra volt jó, hogy megszerezzem a második nyelvvizsgámat és így a főszakom államvizsgájának útjában se álljon már akadály.

Aztán időről időre mégiscsak felbukkannak olyan emlékek, amelyeket fel tudok használni választott hivatásomban is. Egy ilyen emlékből született ez a mai bejegyzés is, fogadjátok szeretettel!

Az első írásos feljegyzéseket a ginsengről a Shen Tsao-Ching-ben találhatjuk meg, ami a legtekintélyesebb gyógyszerkönyv a keleti gyógyászatban. A könyvet a mitológiai császár és a bölcs Sen Nang állította össze. Megtudhatjuk belőle, hogy a ginsengről az emberi alakhoz való hasonlatossága miatt  úgy tartották, hogy a test minden részét erővel tölti fel.  Használatának fő célja mégis az volt, hogy a bölcsességet elmélyítse, és hosszú életet biztosítson. emellett alkalmazták  gyengeségérzet, depresszió, impotencia, ízületi gyulladás, feledékenység, időskori demencia ellen és a szexuális érdeklődés és aktivitás fokozása céljából. Hasznossága oly mértékben népszerűvé tette egész Ázsiában, hogy lassan elérhetetlen kinccsé vált, és egyre többen éltek vissza ezzel. A kereskedők más, nagyon hasonló gyökereket árultak ginseng gyanánt, s ez  a probléma még ma is fennáll. egy biztos módszer van ara, hogy biztosan tudd, valódi ginsenget fogyasztasz: ha te magad termeszted.:-)

Vásárlásnál figyelj arra, hogy a kiválasztott ginseng ne legyen feldolgozott, hatéves gyökérből készüljön, illata kissé fűszeres legyen, íze édeskés.  Számtalan formában kapható már a boltok polcain, létezik gyökérpor, tea, kapszula, tabletta, krém, stb.

Napi fél teáskanál gyökérpor vagy ezzel egyenértékű készítmény fogyasztása javasolt, egyes szakemberek szerint kúraszerűen, mások szerint akár folyamatosan szedve. A ginseng elnevezés egyébként három különböző növény együttes neve, a koreai-kínai, az amerikai és a szíbériai ginsengnek, amelyek közül ez utóbbi nem is valódi ginseng, csak hasonló anyagokat tartalmaz.

 

Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy endometriózisban is jót tesz a fogyasztása, mert minden krónikus betegség legyengíti az immunrendszert. Arról, hogy endometriózisban mi történik az immunrendszerrel, már volt volt szó nemrégiben. az Endoblogon. emlékeztetőül: folyamatosan pörög és keresi az ellenséget, aki a bajokat okozza, de nem találja, hiszen az endometriózis nagy mértékben hasonlít az egészséges endometrium szövethez. Enenk a kifáradt, túlpörgött immunrendszernek jól jön egy kis támogatás, erre jó megoldás lehet a ginseng fogyasztása.

További előnye, hogy képes csökkenteni a szervezetben a gyulladásos folyamatokat, ez is jól jön endometriózisban.  Csökkenti a szorongást, csillapítja az idegességet.

Gyorsítja a vérképződést, vérszegémnység ellen is beválhat. Azonban ha magas vérnyomásod, alvászavaraid vagy véralvadási zavaraid vannak, a ginsenget nem szabad fogyasztanod.

 

Egészségedre!

Árvai Nóra pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, táplálkozási tanácsadó cikke.

Foglald rendszerbe az endometriózis diétád hogy ne macera legyen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!