Mindent a fibromailgiáról

A fibromialgia egy komplex betegség, amely tipikusan erőteljes, nyomásszerű fájdalomtünetekkel jár. A fájdalom a test különböző pontjaiban jelentkezhet, az izmokban, a kötőszövetben és a csontokban is felléphet. Számtalan szerteágazó tünettel jár együtt, és nagyon megnehezíti az érintettek életét.
Az Endoblogon azért foglalkozunk vele, mert sokszor jár együtt a két betegség, érdemes megismerni a tüneteket és segítséget kérni, ha szükséges. 

A fibromialgia a 20 és 40 év közötti nőkben jelentkezik leggyakrabban. Oka még mindig ismeretlen, megfigyelték azonban, hogy a betegek rendszerint hajszolt, feszült, depressziós, szorongó, emellett törekvő emberek, sokszor úgynevezett A-típusú személyiségek.

Az is tudható, hogy testi vagy szellemi stressz, alvászavar, munkahelyi problémák, sérülések, hideg vagy nedvesség kiváltja a tünetek megjelenését, mivel ilyenkor a fájdalomérző receptorok állandó ingerlés alatt állnak.

Ezek a faktorok a fájdalom szabályozásának hibás működéséhez vezethetnek, kórosan befolyásolva a fájdalomérzet idegi vezetését.

A diagnosztika szerint akkor beszélhetünk fibromialgiáról, ha a fájdalom a test legalább három régiójában jelentkezik, legalább három hónapig fennáll, és nyomásra a 18 tender pont közül legalább  11 érzékeny vagy fájdalmas.

Egy tender pont kb. 1 cm nagyságú terület az izomban, az ízületek kezdeténél. Már enyhe vagy közepes erősségű nyomás is erős fájdalmat okoz. Ezeken a helyeken a kötőszövetben kitapinthatóak az, csomók, elváltozások. A megnyomott pontból a fájdalom az érintett izomba vagy a környező régiókba is kisugározhat.

A fent említett tünetek mellett tipikus melléktünetek a depresszió, levertség, koncentrációs- és figyelemtartási zavarok, a teljesítmény romlása, izzadékonyság, amely rohamokban is jelentkezhet, émelygés, hányás, hányinger, emésztési zavarok, szájszárazság, gombócérzés a torokban, emiatt nyelési problémák, fejfájás vagy akár migrén, remegés, izomgyengeség érzet, az arcban, a végtagokban merevség vagy nehéz érzet, vizeletürítési- és menstruációs panaszok is, tehát nagyon szerteágazóak a tünetek.

A fibromyalgia diagnózisa emiatt meglehetősen nehéz,  régebben teljesen pszichoszomatikus eredetű betegségnek tartották, ma már ez kevésbé jellemző, de továbbra is tény, hogy erősen befolyásolja a tüneteket a stressz és a hangulati állapot.  A betegségben megjelenő fáradékonyság sokszor bizony még jelentősebb problémát is okozhat, mint maga a  fájdalom.

A fájdalom érzékelését és a hangulatot még tovább rontja az alvás rossz minősége Bár az elalvás általában még könnyen megy, az alvás felületes marad, és gyakori az éjjeli megébredés.A kimerültség mértéke nem állandó, vannak jobb és rosszabb napok, és így van ez a hangulati élettel is.   A szomorúság, lehangoltság, szorongás mértéke ingadozik, és csak az esetek felében jelent valódi klinikai depressziót. Néhány kutató úgy véli, hogy kapcsolat lehet a fibromialgia és az idült szorongás, valamint a depresszió bizonyos formái között, de természetesen a helyzet nem ilyen egyszerű, hiszen ez egy ördögi kör.

Ugyanis a krónikus betegségben szenvedő nő lehet néha rosszkedvű, hiszen nem könnyű dolog megküzdeni a fájdalommal és a kimerültséggel minden áldott nap, ez teljesen érthető.

A terápia két szálon fut.  Az egyik a merev és sajgó izmok rendszeres nyújtása, illetve edzése; a másik lehetőség az állóképesség növelése. A nem túlzottan  megerőltető, de azért tempósabb gyaloglás, biciklizés, lassabb tánc, vízi aerobik vagy úszás a legalkalmasabb az ilyen program elkezdésére.

A fibromialgiában szenvedő betegek rendszerint számos vizsgálaton esnek át, és nemegyszer szakrendelésről szakrendelésre járnak, egész kis betegkarriert futnak be, mire végül felismerik az állapotukat.

Mivel a fibromialgiában szenvedők megjelenése nem utal semmilyen betegségre, emellett vizsgálati eredményeik sem kórosak, gyakran nem találnak náluk semmilyen bajt, ha a vizsgálat nem elég körültekintő. A barátok, rokonok az orvosokhoz hasonlóan akár kétségbe is vonhatják a panaszok valószerűségét, ami fokozhatja a betegben a magányosság és a meg nem értettség érzését, és fokozhatja a depresszió megjelenésének esélyét.

A betegeknek és a családjuknak el kell fogadniuk, hogy az elhúzódó fájdalom és kimerültség hátterében ez az elváltozás húzódik. A fibromialgia leküzdésében a betegnek aktívan részt kell vállalnia: rendszeres testmozgással, lazító gyakorlatokkal és a stressz csökkentésével, valamint pszichológus szakember segítségével.

Mi itt  az Endoblognál az Endoblog jógaterápiás foglalkozásait javasoljuk a krónikus fájdalommal élőknek, és stresszkezelő módszerek, pozitív vizualizációs, szervkommunikációs technikák elsajátítását javasoljuk. Fordulj hozzánk bizalommal!

www.endoblog.hu

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró,

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!