Mindent a csírákról és a csíráztatásról

Facebook oldalunkon legtöbben e mellett a téma mellett tettétek le a voksotokat, így ma a csírákkal, csíráztatással foglalkozunk. A csírák élő táplálékok, amelyek tele vannak enzimekkel, nyomelemekkel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, könnyedén felszívódnak és életerővel töltik fel  a szervezetet.

Miért csíráztassunk?

Tudjátok, hol találkoztam először a csíráztatás fogalmával? Még amikor kínai szakos egyetemista voltam az ELTE-n. Egy hihetetlenül izgalmas történelem órán csücsülve derült ki számomra, hogy az első feljegyzés a csíráztatásról ie. 1282-ből származik, amelyben Shen Nung császár arról számol be, hogy sikeresen csíráztatott mungóbabokat.

Egy még kis történelem: az 1770-es évek elején James Cook kapitány a skorbut megelőzése végett csírákat vitt magával hosszú hajóútjaira.  A hétköznapi emberek érdeklődését akkor keltették fel az apró magocskák, amikor a II. világháború után a Cornell Egyetem táplálkozás tudományi professzora a következőképpen nyilatkozott:

Ezek a zöldségek a bármilyen klímán megélnek, tápértékük meghaladja a húsét, 3-5 nap alatt előállíthatók és az év bármely időszakában ültethetőek. Nincs szüksége táptalajra, sem napfényre, mégis egy aprócska retekcsíra ezerszer több vitamint tartalmaz, mint a kifejlett piros retek.”

A mag és az abból fejlődő csíra az élet jelképe. sokkal magasabb koncentrációban találhatóak meg bennük a vitaminok és ásványi anyagok, mint a már kifejlett növényben.

Hogyan csíráztassunk?

Fontos, hogy a csíráztatásra szánt magok jó minőségűek legyenek, génmanipulációtól, fertőzéstől mentesek, ezért lehetőleg bioboltokban vásároljunk ellenőrzött, minősített, magyar magvakat. a magokon kívül csak egy csíráztató edényre van szükség. A legolcsóbb megoldás egy sima befőttes üveg és egy darabka szúnyogháló, amit befőttes gumival kell az üveg száján rögzíteni.

Ha gyakran fogsz csíráztatni, vagy nincs kedved ezzel vacakolni, előre gyártottan is megveheted, vagy választhatsz többszintes műanyag csíráztató csodatálat is. A kerámiából készült edényekben könnyebben megpenészedik a csíra, viszont akár konyhánk éke is lehet. Válassz nyugodtan a saját szempontjaidnak megfelelő tálat.

Először mosd át a magokat, majd következhet a néhány órás (ált. 4-12) áztatás.

Csíráztatás során mindig figyeljünk az áztatási idő betartására, mert ez alatt az idő alatt bomlanak le az emberi szervezet által emészthetetlen toxinok. Az áztatási idő magtól függ, a csomagoláson fel van tüntetve. Lehetőleg tiszta vízben, sötét helyen csíráztass. A megduzzadt magokat ezután a csíráztató edény tálkájába kell helyezni, és várni, hogy növekedésnek induljanak. Naponta érdemes néhányszor átöblíteni a magokat.

A csírákat fogyaszthatod önmagukban- az ízük intenzív-, vagy keverheted salátába, dobhatod szendvicsed tetejére is.

Jó étvágyat!

Árvai Nóra

Endometriózis diéta receptkönyvek ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!