Miért vásárolták fel az endós nők az ACC-t, és megérte-e?

Az ACC, ami általában 200 mg-os  granulátum formájában kapható, a  légutakban levő viszkózus (sűrű és tapadós) váladék oldására alkalmas. Fokozott viszkozitású nyákelválasztással, köhögéssel járó légúti betegségek váladékoldást elősegítő terápiájában javasolt a fogyasztása.

Hatóanyaga az acetilcisztein. Az NAC képes feloldani a nyákot, különösen a tüdőben és a légutakban: felszakítja, illetve fellazítja az alsó légutakban termelődő, köhögéssel ürülő váladékot. Ezt a hatását a nyákban lévő fehérjék közötti kötések bontásával éri el. Hamar csökkenti a légúti betegségek tüneteit: elősegíti a hörghurut, a COPD, az asztma-allergia és az orrmelléküreg  gyulladás, az orrdugulás enyhülését is.

Az N-acetil-L-cisztein (NAC) a cisztein aminosav stabil formája.

A szervezet L-cisztenből glutationt állít elő, mely központi szerepet tölt be a folyamatosan zajló méregtelenítési folyamatokban.  Antioxidásként erősíti az immunrendszert, óvja az izmokat a károsodástól, segít a bőr regenerálódásában, a bőrképződésében, egyfajta anti-ageing csodaszerként tartják számon. A test immunológiai válaszának stimulálásával segít csökkenteni az oxidatív stresszt, javítja a keringési rendszer működését, idegrendszervédő hatású, fokozza a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben, felgyorsíthatja a betegségekből való felgyógyulást, és növeli a szervezet energiaszintjét.

Testünk glutaion szintje egyre csökken az öregedés, a stressz és a káros körülmények következtében.

A NAC nem pusztán a hosszantartó fiatalság ígéretét hordozza magában, de húzósabb tanulási időszakban is jól jöhet, mert segíti a hatékonyabb koncentrációt, javítja a memóriát, a tisztább gondolkodást és a fókuszt.

A Pubmeden szörfölve olyan betegségek kezelésében kutatják alkalmazhatóságát, mint a Covid-19, a DRESS szindróma, mérgezések, például paracetamol túladagolás, Rayaud-szindróma, metabolikus -szindróma, különböző szájüregi daganatok és neurológiai megbetegedések, a sort pedig ahogy elnézem a végtelenségig folytathatnám.

Oké, de mi köze van mindennek az endometriózishoz?

 

Mostanra már sok kutatás foglakozik a NAC endometriózis kezelésében betöltött szerepével is. Röviden összefoglalom nektek a legfőbb eredményeket, bővebben pedig az EndoStop SisterHoodban beszélek majd a témáról és a gyakorlati alkalmazásáról.

Az N-acetilcisztein (NAC) hatékonyságát endometriózis kezelésében korábban már bemutatták állatmodellben, ezért  kutatók egy csoportja arra jiutott, hogy mivel ennek a természetes vegyületnek a szinte semmilyen káros mellékhatása nincs,  csinálnak egy kohorsz vizsgálatot petefészek endometriózissal élő nők bevonásával.

92 olasz nőnek ajánlották fel a kutatásban való részvételt,   akiket az egyetemi kórházkba irányítottak, és akiknél ultrahanggal megerősítették az ovarium endometriózis diagnózisát, majd 3 hónappal később laparoszkópiára került sor náluk. 2 csoportot hoztak létre értelemszerűen, egy NAC- a kezelt és egy kezelésben nem részesülő csoportot.

3 hónap után a NAC-kezelt pácienseknél a cysta átlagos átmérője enyhén csökkent (-1,5 mm), míg a kezeletlen pácienseknél jelentős növekedést (+6,6 mm) tapasztaltak (P = 0,001). A NAC-kezelés során több egyéb ciszta mérete is csökkent, és kevesebb másik ciszta jelent meg vagy növekedett.

Ezek az eredményenk jobbak, mint amit a hormonális kezelések tudnak felmutatni, annál jóval kevesebb káros mellékhatással.  24 NAC-kezelt páciens lemondta a tervezett laparoszkópiát a ciszta méretének csökkenése/eltűnése és/vagy a fájdalom szignifikáns csökkenése (21 eset) vagy terhesség (1 eset) miatt- a kontroll csoportban csak egy elmafradt műtét volt. 8 terhesség alakult ki a NAC-kezelt pácienseknél, és 6 a kezeletleneknél.

Ezek alapján a kutatók azt állítják, hogykKövetkeztethetünk arra, hogy a NAC valójában egy egyszerű és hatékony kezelési lehetőség az endometriózis esetében, mellékhatások nélkül, és alkalmas megközelítés lehet  azoknak a nőknek is, akik teherbe szeretnének esni.

Nézzünk egy másik kutatást is.

Itt az amifosztin, az N-acetil-cisztein (NAC) és a leuprolid hatásának mérték fel  patkány endometriózis modellben. Ez egy prospektív, randomizált állatkísérlet volt.  40 patkányba ültettek endometriumot, és miután 3 hetet hagytak a növekedéshez, laparotomiákat végeztek az állatokon. Ezután az állatokat véletlenszerűen négy csoportba osztották:

  1. I. csoport amifosztin (200 mg/nap telítő dózis 20 mg/kg/nap, p.o.);
  2. II. csoport NAC (200 mg/nap, p.o.);
  3. III. csoport leuprolid-acetát 1 mg/kg egyszeri dózis
  4. IV. csoport (kontroll) nem gyógyszeres kezelés.

Három héttel később az implantátumokat morfológiailag értékelték. A szérum és a peritoneális TNF-alfa szintjét nézték meg, valamint a peritoneális minták és a petefészkek transzmissziós elektronmikroszkópos vizsgálatát is elvégezték.

Eredmények: A leuprolid-acetát, az amifosztin és a NAC szignifikáns csökkenést okozott az átlagos implantátumterületeken és jelentős csökkenést a szérum és a peritoneális TNF-alfa szintjében. Az összes csoportot összehasonlítva a  a leuprolid védi legjobban a hashártya normál szerkezetét a többi csoporthoz képest.

Következtetések: Az amifosztin, a NAC és a leuprolid az endometriózis regresszióját okozták ebben a kísérleti patkánymodellben egy még tisztázatlan mechanizmus révén.

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23737821/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23880890/

Az, hogy ez pontosan mit is jelent a gyakrolatban egy endometriózissal élő nő számára, megéri-e felvásárolni az ACC- készleteket és milyen lehetőségek vannak a kutatási eredmények gyakorlati hasznosítására, az EndoStop SisterHood októberi tananyagában merülünk majd el.

Bejelentkezés konzultációra ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!