Mi a gond a cukorral?- ezért ne egyél sok cukrot, nem csak endometriózis diétban

Mostanában egyre többet hallom, hogy könnyebb akkor kiiktatni valamit az étrendedből, ha pontosan tudod is, miért előnyös az neked, ha nem fogyasztod az adott élelmiszert. Ma röviden a cukorról lesz szó.

A cukor endometriózisban azért rossz, amiért az összes daganatos megbetegedésben, legyen az jó- vagy akár rosszindulatú. A rendellenes szöveteknek mindig kicsit gyorsabb az anyagcseréje- ezt használják ki a modern képalkotó eljárások a diagnózis során.

A cukor rengeteg energiát tartalmaz, és a gyors anyagcseréjű sejtek ennek örülnek, lecsapnak rá, és nagyfokú osztódási hajlamuknak köszönhetően saját növekedésükre fordítják.  Fontos még kiemelni, hogy az endometriózis krónikus gyulladásos állapottal jár, amit a cukorfogyasztás csak fokoz.

De a cukor nem csak az endometriózist élteti, hanem számos egyéb problémát is okozhat a szervezetben. A túlzott cukorfogyasztás hatással van az agyi receptorok működésére, negatívan befolyásolja az idegsejtek egymás közti komunikációját,- ez a hangulatra, a memóriára van befolyással- valamint  a drogokhoz hasonlatos függőséget és depressziót is előidézhet.

A túlzott cukorfogyasztás  érszűkületet okoz, ami növeli a szív- és érrendszeri problémák kialakulását.

A veséket is károsítja, a vizeletben megjelenő cukor a vese elégtelen működéséhez vezet. A véráramba olyan gyulladásos citokinek kerülnek a sok cukrot tartalmazó étkezés után, amelyek ízületi problémákat okozhatnak. A sok édesség a nemi életet is megkeserítheti, hiszen megakadályozza a vér megfelelő áramlását a genitáliákban, ez aférfiaknál merevedési problémákat, a nőknél a nemi vágy csökkenését eredményezi. Nem csak belsődnek, külsődnek is árt a cukor: a túlzotan édes élet elhízáshoz vezethet, valamint elősegíti a káros szabad gyökök kialakulását, ami felgyorsítja a bőr öregedésének folyamatát is.

Árvai Nóra

Szeretnéd rendszerbe foglalni a tudásodat, szeretnéd végre tényleg alkalmazni ezeket- és még sok más finom receptet minden nap? Szeretnéd végre tényleg az igazi endometriózis diéta szerint élni az életedet, macera nélkül? Ebben segítenek neked az Igazi Endometriózis Diéta könyveim! 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!