Méregtelenítés-mánia, avagy tényleg kell nekünk a hidro-kolon terápia?

Nagyon divatos fogalom manapság a méregtelenítés, tele van vele az internet,  a női magazinok és a alternatív természetgyógyászati rendelők.

A hozzám forduló nők is sokszor vannak túl különféle méregtelenítő terápiákon, és jó esetben csak anyagilag jártak rosszul, rosszabb esetben fizikailag is.

Kétségbeesésében sok mindent kipróbál az ember, időt, pénzt, energiát nem sajnál, és könnyebben bedől a hangzatos reklámoknak,  hiú reményeket keltő ígéreteknek.

Emiatt született ez a cikk, hogy mindenki elgondolkodtasson, érdemes-e befektetni krémekbe, kapszulákba, extrém alternatív kezelésekbe, amik az endometriózis, PCOS, rákos megbetegedések gyógyítását ígérik.

Méregtelenítésről orvosi értelemben akkor beszélünk, ha valakinek valós méreganyagokat távolítanak el a szervezetéből, például alkoholmérgezés utáni gyomormosás, vagy mérgezés utáni dialíziskezelés.

A nagyon divatos vízhajtás, hashajtás és más alternatív módszerek önmagukban nem minősülnek méregtelenítő terápiának, sőt, sok esetben károsak, kimondottan veszélyesek lehetnek.

Első számú kedvencem, amin jókat mosolygok, a hidro kolon terápia.

A manapság ezen a néven elhíresült béltisztítás azon az ókori egyiptomi elméleten alapszik, hogy a belek salakanyag tartalma megmérgezheti az emberi szervezetet, ezért jó dolog vizet juttatni a végbélbe.

Amikor bebizonyosodott, hogy ez az elmélet nem állja meg a  helyét, a kuruzslásnak minősített eljárás hosszú időre feledésbe merül, és néhány éve bukkant fel újra a beöntés, csak már 21. századibban hívják: hidro-kolon terápia.

A beöntésnek nincs kimutatható egészségügyi előnye, ráadásul igen kellemetlen eljárás, ha volt endometriózis műtéted vagy végbél tükrözésed,a  kórházi rutinból már ismerheted.

Műtétek előtti felkészítésnek akkor fontos része, ha a műtét esetlegesen a beleket is érintheti. Az otthoni, vagy alternatív rendelőkben elvégzett beöntés, – bocsánat, hidro-kolon-terápia- veszélye, hogy ilyenkor 4-5 liter folyadék távozik a szervezetből, ami még egészséges embernél is komoly következményekkel járhat, de egy gyengélkedőnél akár végzetes is lehet.

Mellékhatásként jelentkezhetnek görcsök, hányinger, hányás, gyengeség, szédülés, a nátrium-háztartás felborulása, veseelégtelenség, kiszáradás. Ha valaki  rendszeresen él a  módszerrel, a salakanyagok mellett a vitaminoktól és ásványi anyagoktól is módszeresen megszabadul.

Drasztikusan csökkenthet a test káliumszintje, ami szív- és vázizomzat működését is akadályozhatja. Mindemellett – bármilyen szomorú tény is- az endometriózist vagy a rosszindulatú daganatokat nem tudod  ilyen módon „kimosni” a szervezetedből.

De itt van a hidro-kolon terápia mellett a másik nagy kedvencem, a lúgosítás.

A Dr. Robert Young nevével fémjelzett Új Biológia irányzata szerint minden bajunk fő okozója a testünk elsavasodása,a sav-lúg arány optimális értékről való elmozdulása, amiért az egészségtelen ételek, a rossz táplálkozási szokások és a  stressz, a mozgásszegény életmód tehető felelőssé.

Erről a témáról Bodrogkői Zsolt (a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója) cikkei alapján írok most egy rövid összefoglalót, mert ő beszél erről a legérthetőbben és legnormálisabban, ész érveket használva.

Bodrogkői elmondja, hogy ” a test szöveteinek pH-ja egy szűk határon belül állandó, a véré például 7,37 és 7,43 közötti értéket vehet fel. Ha egy kis eltérés mutatkozik, rosszul leszünk, sőt, bele is halhatunk. Tehát a vér és egyéb testfolyadékok pH-ja szabályozás alatt áll, a táplálék lebontásából keletkező nem illékony savak a veséken, a savasító CO2 pedig a tüdőn keresztül távozik a szervezetből. A vizelet pH-ja azonban nem szabályozott, ezért ha sok cukrot eszünk, az valóban savasabb lesz. A nyál is ideiglenesen elsavasodhat, ha elszopogatunk egy kis cukorkát.”

 

Dr. Young módszere a nyál és a vizelet savszint mérésén alapszik, s mint ilyen, ebből kifolyólag természetesen nem is lehet megalapozott.  Ennek ellenére az Új Biológia zászlaja alatt temérdek táplálékkiegészítő, csodapirula, gyógybiszb@sz van forgalomban, és örvend viszonylagos népszerűségnek.

 

Ha szívesen olvasnátok még Bodrogkőitől, például hogy milyen ész érvekkel omlasztja le a paleolit-tévhitet, akkor érdemes rákuglizni, nagyon olvasmányos.

Az én javaslatom pedig a méregtelenítésre: együnk normálisan, egészségesen, mozogjunk rendszeresen, figyeljünk oda a stresszkezelésre, és- hacsak nem ittunk fagyállót-  a méregtelenítést bízzuk a vesénkre és a májunkra.

Árvai Nóra

Friss infók, kutatások, receptek, ajándékok az EndoMailen! 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!