Mentes Császármorzsa recept

Biztosan Te is ismered az érzést, amikor hosszú hosszú ideje keményen és szigorúan kitartasz a diétád mellett, aztán egyszer csak történik valami, és tudod, hogy most egyszerűen képtelen leszel ellenállni valamilyen finomságnak.

Anyaként nekem is nagy kihívás ez, mert a kisfiam például igen édesszájú, és az egész heti főzelékek, biokaják, gyümölcs- és zöldséghegyek után bizony ilyen tájban már követeli az édes ízeket.  Nem tudok, és azt gondolom, nem is mindig kell ellenállni a kísértésnek, csak az a lényeg, hogy okosan csináljuk a bűnözést.  Nálunk ma férjem és kisfiam egyik nagy kedvence, a császármorzsa volt az ebéd.

Hagyományos módon elkészítve gyakorlatilag abszolút összeegyeztethetetlen mindegyik endometriózis diétával. Filóztam egy keveset, és megpróbáltam a legjobbat kihozni a dologból.

Eredetileg a császármorzsához tej, búzadara, fehér liszt, cukor, tojás kell.  Én ma a tejet rizstejjel, a fehér lisztet kukorica liszttel, a kristálycukrot kevés nyírfacukorral helyettesítettem. Mind az elkészítése, mind az íze abszolút olyan volt, mint a hagyományos egészségtelen változaténak. Porcukor helyett egy kevés kókuszreszelékkel szórtam meg, dekorációként vékony banánkarikákkal díszítettem.

A fiúknak járt hozzá egy kis házi barack lekvár is.  Tudom, így sem tökéletes, de szerintem ettől hiteles és emberi ez a blog: én is szoktam néha-néha vétkezni egy kicsit, de igyekszem a lehető legjobb verziót kihozni az édességekből is. Külön nehézség,a mikor az egész családban egyedül tart valaki speciális diétát, a többiek pedig elvárják a hagyományos ízeket.

A mi dolgunk, hogy kreativitással és egy kis ügyességgel feloldjuk ezeket a problémákat. az én családom ugyanolyan jóízűen lapátolta be ezt a császármorzsa verziót is, bizton állítom, észre sem vették a kis turpisságokat. Hasonló ötletekkel sok finom desszertet tehetünk bűntudat nélkül a saját és szeretteink tányérjára.

Szeretettel kívánok Nektek is jó kísérletezést!:-)

Árvai Nóra

Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek ITT kaphatóak 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!