Megvisel a front? Tegyél ellene!

A  különböző időjárási frontok nem pusztán az idős szervezetet nem kímélik, hanem az arra fogékony fiatalt sem, főként, ha az adott fiatal krónikus betegséggel él együtt.  

A természet erői ránk is hatással vannak. Mostanában ráadásul mintha az időjárás is kicsit megbolondult volna kis hazánkban,  nem győzzük kapkodni a fejüket, ahogy elment a hidegfront, érkezik a meleg, aztán kettős fronthatás, majd újra jön a meleg…

Mire számíts hidegfront esetén? A csökkenő hőmérséklet és légnyomás hatására sokféle panasz felléphet, ilyenkor fájhatnak az ízületek,  érezheted  a derekadat, és sajnos nagyobb eséllyel jelentkezhetnek  görcsök is.  A hidegfrontra jellemző tünetek általában a front átvonulása után néhány órával jelentkeznek.

fronthatás endometriózis

Melegfront esetén a hőmérséklet és a páratartalom növekszik, a vérnyomásunk csökken, ilyenkor jelentkezhet a kifejezetten erős, migrénszerű fejfájás,  rossz általános közérzet, ingerlékenység, lobbanékonyság. a melegfronti hatások már a front megjelenése előtt akár több órával is jelentkezhetnek.

Mit tehetsz a kellemetlen tünetek elkerülése érdekében? Először is figyeld meg, melyik front típusra vagy érzékeny, és milyen tüneteket okoz nálad, vagy mely krónikus tüneteidet erősíti fel. Melegfront esetén, ha érzed, hogy fáradékonyabb vagy, alacsony a vérnyomásod, fája  fejed, ihatsz eggyel több kávét a megszokottnál, segíthet. A hagyományos kínai orvoslás egyik módszere, az akupunktúra szerint, ha mindkét kezeden a kisujjaid legutolsó percének két oldalát nyomogatod, és aztán átdörzsölöd mindkét fülcimpádat,az  képes megemelni a  vérnyomásodat.

Fontos, hogy ezeken a  napokon kipihend magad, engedj meg egy kis lazulást, ha megteheted, igyekezz kiiktatni a stressz és az idegeskedést, mert azok csak súlyosbítják a panaszokat. gondolom, ez számodra is meglehetősen lehetetlen küldetés…

De  ha mást nem is, annyit biztosan megtehetsz, hogy sok vitaminban és ásványi anyagban gazdag, könnyű, a gyomrodat nem megterhelő ételeket vegyél magadhoz, én az almára, a banánra esküszöm.

Feltétlenül igyál meg legalább 3 liter vizet! Bizony, legalább három litert. És vizet, nem mást!:-) Amennyiben sok C- és B- vitaminnal, cinkkel, magnéziummal látod el a szervezetedet, könnyebben átvészelheted a frontok okozta negatív hatásokat. A patikákban kaphatók gyógynövény tartalmú cseppek, kapszulák, amelyeknek célja , hogy csökkentsék az időjárás változás okozta kellemetlenségeket. hogy hasznosak-e avagy sem, arról nem tudok nyilatkozni, nálam a jolly joker egy kényeztető, kellemes meleg fürdő levendulaolajjal, és egy bögre citromfű tea.

fron endometriózis Árvai Nóra

Ha kimerültséget, szédülést, a reflexek tompulását tapasztalod, válaszd ilyenkor a tömegközlekedést, ne ülj a  volán mellé. Jól jöhet egy kis kiakpcsolódás, relaxáció, meditáció, néézd meg az Endoblogos cédéket itt: 

Kitartás, tippjeinkkel simán túllendülsz a nehezén:-)

Árvai Nóra

szakpszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

Bejelentkezés konzultációra: www.endoblog.hu/eshop/booking

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!