Megéri? – egészségesnek hitt ételek és valódi hatásaik

Krónikus betegséggel élve egyértelmű, hogy az ember jobban odafigyel a táplálkozására, és igyekszik olyan élelmiszereket fogyasztani, amelyek pozitív hatással vannak a szervezetére. Endometriózisban számtalan- egyébként egymásnak gyökeresen ellentmondó divatdiéta van, amelyektől eredményt remélhetünk. De vajon tudjuk-e, mit teszünk magunkkal és a környezetünkkel, amikor a következő „egészséges” ételeket választjuk?

1. Halak

A tengeri hal egészséges- gondolják legtöbben. Ez azonban egyáltalán nem biztos, hogy fedi a valóságot. A hazai halfogyasztást legnagyobbrészt óceáni és földközi tengeri halakból fedezik. (tonhal, tőkehal) Ezeket a halakat a már régóta túlhalászott, kizsigerelt vizekből emelik ki, 90%-ukat ráadásul úgy, hogy még egyszer sem szaporodtak. Ez a szomorú tény egyenesen a fajok kipusztulásához vezet. Az ipari halászatban ugynevezett fenékkotró hálót alkalmaznak, ami hatalmas, és az alján egy nagy vas tartja lent avíz alatt. Halászata közben gyakorlatilag legyalulja a tengerfeneket, magába gyűjtve mindent, ami ott található, tönkretéve az élővilágot. Ebből ráadásul  korántsem használnak fel mindent: a kifogott halak több mint fele döglötten visszakerül a vízbe.

A tengeri hal nem egészségesebb, mint az édesvízi, hiszen nagy részük a környezetszennyezés miatt nehézfémeket tartalmaz. Valamivel olcsóbbak, mint a hazai ponty, és divatosabbak is, de vitatkoznék azzal, hogy megéri-e ezeket választani.

2. Hús

A legtöbb endometriózis diétában- megjegyzem jogosan- kapálóznak a szójafogyasztás ellen.Szójából már nem létezik olyan, ami ne lenne génmanipulált, ráadásul növényi ösztrogént is tartalmaz, tehát duplán kilőve. De vajon tisztában vannak-e a szója ellen érvelők  azzal, hogy ha az egészségesnek kikiálltott húsfogyasztás mellett állnak ki, hihetetlen mennyiségű szóját vesznek magukhoz?

A szója ugyanis olcsó, az állati takarmányok így nagyrészt ebből készülnek. Ahhoz, hogy ennyi szóját kitermeljenek,  két másodpercenként egy focipályányi őserdőt irtanak ki a föld színéről. Azt, hogy az emberoi fogyasztásra szánt állatok génmódosított szóján nevelkedtek, nem kötelező feltünteni a csomagolásukon. A közvetett szójafogyasztást elkerülheted, ha bio húst vásárolsz őstermelőtől, vagy olyan állatok húsát választod, amelyek nem bírják a nagyüzemi tartást, pl. magyar szürke.

3. Pálmaolaj

A pálmaolaj a legnagyobb mennyiségben felhasznált növényi olaj a világon. A pálmaolaj megtalálható az élelmiszerek felében, és a kozmetikumok nagy részében is.Jelentős felhasználók a margarint előállító vállalatok , pl. az Unilever a Rama, a Bertolli, a Delma, a PALMA Group.A pálmaolajat megtalálhatjuk a kozmetikai iparban is, többek között a testápolókban, szappanokban, samponokban, kézkrémekben, rúzsokban, de ezen kívül a csokoládéban, a legtöbb desszertben is. Kenőanyagok és biodízel is.A termelés fokozása végett esőerdőket irtanak ki, és ez jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához, illetve sok növény- és állatfaj (orangutánelefánttigris) kipusztulásához. Az orángutánok az elmúlt két évtizedben elvesztették életterük 90%-át! Naponta 7-12 orángután pusztul el a pálmaolaj kitermelés miatt. Ráadásul ahová egyszer olajpálma-ültetvény kerül, ott soha többé nem nő erdő, mivel az olajpálma a gyökereiben olyan gátlóanyagot termel, ami kiöl minden más növényt és évtizedekig a talajban marad.A boltban nézd meg az áruk összetételét, és nézd meg, tartalmaz-e pálmaolajat. Ha igen, tedd fel magadnak a kérdést: megéri?

Árvai Nóra

Egészségedre, jó étvágyat!

Ha szeretnél többet megtudni a sikeres életmódváltás titkáról, szeretettel ajánlom vadiúj, a karantén végéig kedvezményesen elérhető online programomat! 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!