Megbízható endometriózis diagnózis műtét nélkül Magyarországon is

Új lehetőség az endometriózis diagnosztikájában Magyarországon

 

Az endometriózis egy alattomos betegség, amely nők millióinak életét keseríti meg világszerte, így Magyarországon is. A fájdalmas menstruáció, a krónikus kismedencei fájdalom és a meddőség csak néhány a sok és szerteágazó tünet közül, amelyek endometriózisra utalhatnak. Azonban a diagnózis sok esetben évekig várat magára, mivel az eddig elérhető módszerek vagy túlságosan invazívak voltak (műtét), vagy megbízhatatlanok, esetlegesek, mint a legtöbb elérhető képalkotó vizsgálat. Ebben a kihívásban jelenthet áttörést a francia Ziwig cég új fejlesztése, a Ziwig Endotest®, amely már Magyarországon is elérhető.

 

Az Ziwig EndoTest®-ről már korábban is írtam a blogon, érdemes átfutnod a korábbi írásaimat is, ITT találod a részletes leírását annak, hogyan működik a teszt,  illetve egy interjút is találsz a cég szakértőivel ITT.

 

Mi is tulajdonképpen a Ziwig Endotest®?

Egy új diagnosztikai eszköz, amely az endometriózis felismerésére szolgál. A Ziwig által kifejlesztett technológia lényege, hogy a beteg nyálmintájából képes kimutatni az endometriózis jelenlétét. Ez egy nem invazív, gyors és megbízható módszer, amely jelentősen lerövidítheti a diagnózishoz vezető időt, ezáltal gyorsabb, időben megkezdett kezeléshez és kevesebb olyan komplikációhoz vezet, amely a betegség kései felsimeréséből fakadna. Javasolt A Ziwig Endotest® 18 és 43 év közötti, endometriózisra utaló tünetekkel rendelkező páciensek számára elérhető,  nőgyógyász ajánlására, abban az esetben, ha:

    • A endometriózisra utaló tünetekkel rendelkezik, de a képalkotó vizsgálat eredményei nem meggyőzőek.
    • Az endometriózisra utaló tünetek az orvosi kezelés ellenére is fennállnak, de a képalkotó vizsgálat eredményei nem meggyőzőek.
    • Meddőségi diagnosztika részeként, ha endometriózisra utaló tünetei vannak, de a képalkotó vizsgálatok nem meggyőzőek.

A teszt nem alkalmas  utókövetésre, a betegség stádiumának meghatározására és lokalizálására.

 

Miért fogadja szkeptikusan néhány hazai orvos a Ziwig EndoTestet®?

Az új technológiák bevezetése mindig kihívásokkal jár.  Nem pusztán arról van szó, hogy el kell fogadni egy új nézőpontot, hanem arról is, hogy ehhez egyfajta paradigmaváltásra van szükség, el kell engedni az addig berögzült, de mára már meghaladott koncepciókat. Ehhez nagyfokú kíváncsiságra, nyitottságra, rugalmasságra és szakmai alázatra is szükség van. Az orvosok kezdeti ellenállása gyakran abból fakad, hogy még nem ismerik az új eszköz előnyeit és hatékonyságát. Ezenkívül úgy érezhetik, nem is kell ezzel foglalkozniuk,  hiszen a teszt az ESHRE guideline publikálása után került bevezetésre, így a nemzetközi és hazai kivizsgálási protokoll jelenleg nem tartalmazza. A következő protokoll publikálása kapcsán a Ziwig folyamatos egyeztetésben áll az ESHRE szakembereivel. Szomorú tény, hogy emiatt az  endometriózis után járó adókedvezmény sem vehető igénybe csak a teszt elvégzésére hivatkozva.

Egy szakértő azt mondta, felesleges a vizsgálat, mert ő játszva kitapintja az endometriózist. Ez sajnos egy szakmai alázatot nélkülöző, túlzottan magabiztos kijelentés, ami biztosan nem vigasztalja a gyászoló édesanyát, akinek fiatal lányánál kitapintott „endometriózis” csomó sajnos nem endometriózisnak, hanem nem megfelelő diagnózis végett már túl későn felfedezett rákos megbetegedésnek bizonyult. Az endometriózis diagnózisa és differenciáldiagnózisa nem játék, semmiképpen sem alapulhat kézrátételes gyógyításon, tapogatáson, legyen bármennyi év tapasztalat is az adott szakértő mögött.

Orvosi jövőkutató PhD hallgatóként pont ebben a témában végzem a kutatásomat, azt vizsgálom, mitől tartanak pontosan az egészségügyi dolgozók az új technológiák kapcsán. A félelmek között megjelenik a szakmai identitás (Ha már nem én diagnosztizálok, akkor ki vagyok én, mint orvos, mi a feladatom?) megkérdőjelezése és a szakértői szerep elvesztésétől való félelem. A legtöbben az új technológiák bevezetésekor attól félnek, hogy az a sok év tanulás és tapasztalat, ami szakértői státuszba emelte őket most egész egyszerűen kárba megy. Ha már mesterséges intelligencia alapú tesztek végzik többek közt a diagnosztikai munkát is, akkor sok egészségügyi dolgozóban a munkájának elvesztésétől való félelem is felmerül.

Pedig az új technológia célja nem az orvosi hivatással szembemenni, nem helyettesíteni akarja azt, hanem pont hogy kiegészíteni és megkönnyíteni. Köztudottan hatalmas a teher az orvosokon, akkora, hogy az egészségügyi személyzet egészségét és egészség szokásait elemző vizsgálatok rendkívül szomorú képet festettek főleg a hazai helyzetről. Ha az orvosok elfogadnák az új technológiáktól érkező segítséget azokban a repetitív, adat alapú kérdésekben, amelyek elvégzésére azok tökéletesen alkalmasak, akkor rengeteg idejük és energiájuk szabadulna fel, hogy újra élvezhessék a hivatásukat szenvedéllyel, gyógyítani akarással, valódi kapcsolódással és empátiával, azoknak az értékeknek a mentén, amelyekért annak idején ezt a hivatást választották.

Fontos, hogy a szakma nyitott legyen az új módszerek iránt, hiszen ha valóban jó minőségű kutatások által igazolt eredményességű újdonságokról van szó, akkor ezek a betegek javát szolgálják. A Ziwig Endotest® esetében kutatásokból nincs hiány, ITT találsz erről egy pontos listát, ami még a közeljövőben is bővülni fog.

Szerencsére hazánkban is vannak nyitott, az innovációra fogékony orvosok, mint például Dr. Tömösváry Zoltán, akit meg is kérdeztem, miért támogatja a teszt használatát.

Dr. T. Z.: Sok páciens nem jut el olyan szakemberhez, aki jártas endometriózis témában. Nehezen elérhető egy jó ultrahangos szakember vagy egy kismedencei MR vizsgálat is. Ebből fakadóan több páciens diagnosztizálása és így kezelése is késik. Mivel ez a betegség progresszív, azaz a betegség állapota kezelés nélkül romlik, ez később nehezen behozható hátrányt jelenthet. Még rosszabb, ha feleslegesen vagy nem a valós betegségre kap kezelést a páciens. Így aki időt nyer, az egészséget nyer. Másrészt több olyan páciens is van, akinél a műtét csupán a  diagnózis felállítására alkalmas és a panaszokat nem tudja mérsékelni, ilyenkor a „felesleges” műtét elkerülésének is van előnye.

Mitől tartanak a páciensek a Ziwig EndoTest® kapcsán? 

A páciensek esetleges ellenállása leginkább az ismeretlentől való félelemből fakad. Szakpszichológusként pácienseimen is látom, hogy annyi csalódás érte már őket a múltban a betegkarrierjük során, hallottak már annyi „forradalmi” áttörésről és megoldásról, kencéről, kapszuláról, oltásról, újabb és újabb alternatív módszerekről, amelyek mind-mind vitték csak a pénzüket, idejüket, energiájukat és egész egyszerűen már van egy olyan tanult tehetetlenség az endometriózist illető közhangulatban, hogy nehéz elhinni, valóban létezik valami, ami hatékony segítséget jelenthet. Ezen kívül, ha érdeklődnek és orvosuk is inkább az ellenálló kategóriába tartozik, akkor azonnal magukévá teszik az elutasító véleményt, hiszen tekintélyszemélytől érkezett, és nem vizsgálódnak tovább az ügyben.

A Ziwig Endotest® kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy a tesztelési folyamat nem jár fájdalommal, sem egészségügyi kockázattal.  Az eredmények gyorsak és közel 100% pontosságúak bármely stádiumú, nagyságú és elhelyezkedésű endometriózis esetén, ami egy hatalmas előny. Továbbá, a teszt eredményei segíthetnek abban, hogy a betegek időben megkapják a szükséges kezelést, ezáltal javítva életminőségüket és nagyobb eséllyel megtartva reproduktív képességüket. Az endometriózis ugyanis a női meddőség egyik fő oka, és a nők mintegy egyharmadát érinti. A betegség befolyásolhatja a termékenységet azáltal, hogy változásokat okoz a reproduktív szervekben, hegesedést, összenövéseket, cisztákat és gyulladást alakíthat ki, megváltoztathatja a méh környezetét, megzavarhatja a  a fogamzáshoz szükséges hormonális egyensúlyt. A gyors diagnózis hozzájárul, hogy azok az érintett nők, akiknek céljai között szerepel a gyermekvállalás,  mihamarabb elkezdhessék célzottan és tudatosan a termékenységük megőrzésével foglalkozni. Olyan felesleges műtétekre, amelyre viszont nincs szükség, mert a tünetek hátterében nem endometriózis áll, a tesztnek hála nem fog sor kerülni.

Bár a teszt elsőre drágának tűnhet, hosszú távon költséghatékony, hiszen az időben történő diagnózis révén elkerülhetők a felesleges orvosi vizsgálatok és beavatkozások, valamint csökkenthetők a betegség szövődményeiből adódó költségek is. Ahogy korábbi, az EndoBlognak adott interjújában Dr Sofiane Bendifallah (MD, PhD, Service de Gynécologie Obstétrique Médecine de la Reproduction Hôpital TENON, APHP, Sorbonne Université ) elmondta, a technológia és a feldolgozási költségek 800-1000 Euró közötti árat eredményeznek, jelenleg tehát körülbelül beszerzési áron elérhető a magyarországi forgalmazónál a teszt. A  teszt kifejlesztője Franciaországban már be is nyújtott TB-finanszírozási kérelmet a teszt kapcsán. A HAS első körös válaszában visszaigazolta a teszt hatékonyságát és jelentőségét, így folytatják az eljárást. Hazánkban jelenleg a tesztet sajnos csak magánellátásban lehet elvégeztetni.

A Ziwig Endotest® bevezetése Magyarországon hatalmas lépés az endometriózis diagnosztikájában. Az orvosok és páciensek közös érdeke, hogy nyitottak legyenek az új módszerekre, amelyek gyorsabbá, pontosabbá és kevésbé invazívvá teszik a diagnózist. Az teszt használata nemcsak a betegek életét könnyítheti meg, hanem a teljes egészségügyi rendszert is tehermentesítheti.  A nők egészségének javítása és az endometriózis időben történő felismerése olyan közös célként kell lebegjen a forgalmazók, törvényhozók, orvosok és más szakemberek szemében, amely nem ellenséggé, hanem pont egy csapattá kovácsol mindekit, aki ezekért a célokért dolgozik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!