A biológiai óra, ha ketyeg… – meddig lehet gyerekem?

Kezdjük a tényekkel és a szigorú számokkal. Tudjuk le ezt a részt, de egyetlen percre sem feledd: te nem egy szám vagy, sokkal de sokkal több egy statisztikánál!
Az újszülött lányok petefészkeiben 200.000-200.000 petesejt képződmény található.  Születés után új sejtek már nem termelődnek.

A női szervezet biológiailag 22-26 éves korban van a legideálisabb állapotban a fogantatásra, és ekkor a legkisebb az esélyre a vetélésnek vagy egyéb komplikációk kialakulásának.

A mai világban a nők életvitele nem nagyon rímel errre a tényre: ekkortájt a fiatal nők még bőven egyetemre járnak,  keresik nemhogy párjukat, de önmagukat is.

Ezután lassan megkezdődik a fogamzóképesség hanyatlása. A korai 30-as évekre a nők petesejtjeinek mintegy 50%-a eltűnik.

biologiai óra

Gyakoribbá válnak a reproduktív rendszer megbetegedései, PCOS, endsometriózis nehezítheti a teherbe esést. A petefészkekben megtalálható petesejtek állapota 35 éves kor felett megváltozik, „elöregedik.”

A petesejtek száma kevesebb, az ovuláció rendszeretelenebbé válik, a megfoganás nehezebbé válik. A nők 54%-a azonban még ekkor is egy éven belül teherbe esik.

A 40-es évek elején 10 petesejtből már csak 3 egészséges, az utódok ekkor már nagyobb eséllyel születhetnek genetikai rendellenességgel, a vetélés kockázata is emelkedik.

 45 éves kor körül a petefészkek hormonérzékenysége csökken, a ciklusok megrövidülnek, a teherbeesés esélye drasztikusan lecsökken.

biol ora

A tévhitekkel ellentétben a férfiak termékenysége sem tart a végtelenségig!

Bár a spermiumtermelés folyamatos, de a minőségük egyre romlik.

A 30-as évek végén, 40-es évek elején már feleannyi az egészséges spermium, mint 30 évesen, és a mozgékonyságuk is rosszabb, nehezebben jutnak át a hüvelyváladékon,

A spermiumban található DNS-állomány is romlik, az utódokban egyre nagyobb az esélye a genetikai rendellenességek kialakulásának. 50-en túli apák esetében az utódnál az autizmus hatszor, a skizofrénia háromszor gyakrabban fordul elő.

biologiai óra ha ketyeg

34 évesen az orvosok már összehúzott szemekkel méregetnek, aztán egyik napról a másikra, 35 évesen hirtelen azon találod magad, hogy átestél az „idős anyuka” kategóriába. (WTF)

Tény, hogy régebben a nők hamarabb szültek, viszont nem volt diplomájuk, szavazati joguk, és a konyhán kívül nagyjából semmi egyéb tevékenységi körük. Szóval, a szerény különvéleményem az, hogy nem ijesztgetni kellene a 35 pluszos anyákat, hanem a lehető legmegfelsőbben támogatnia mert igenis alakulhat úgy az élet, hogy addigra van meg a megfelelő pár, egzisztencia, stb. Ez van.

A modern pszichológia eszközeivel hatásosan tudjuk támogatni a 35 évesnél idősebb anyák várandósságát.

Szükég van arra, hogy oldjuk az egészségügyi szakszemélyzettől kapott eseteges negatív szuggesztiók hatását,  erősítsük a  leendő édesanya vagy kismama bizalmát saját magában, a testében és a babájában. Ennek hatékony eszközei a szervkommunikáció,  a meditáció  a pozitív vizualizációs technikák elsajátítása és a baba-mama kapcsolat, kommunikáció elősegítése. Szükség esetén jelentkezz be, szeretettel várlak:

Árvai Nóra

Endomailes közösség – rád vár a heti hasznos információs levelünk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!