Mit kérne Tőled a májad, ha beszélni tudna?

Tudtad, hogy az endometriózis nem kizárólag a közvetlenül érintett szerveidre van hatással? Olvasd el az alábbi bejegyzést, ha kíváncsi vagy, min megy keresztül a májad, amikor Te éppen  az endometriózis tünetekkel harcolsz.

A máj az emberi test legnagyobb mirigye, tömege felnőttek esetében 1,2-1,5 kg. Ő az a szervünk, aki legtöbbet teszi a test méregtelenítéséért.

Statisztikák szerint Magyarországon százezer emberből 40 májzsugorodásban (májcirrózis) hal meg.

Ezek nagyon szomorú eredmények: összehasoníltásképpen elmondom, hogy Üzbegisztánnal, Guatemalával vagyunk körülbelül egy szinten. A közvélemény elsősorban a  mértéktelen alkoholfogyasztást teszi felelőssé ezekért az adatokért, holott korántsem az egyetlen számottevő ok az ital.

Az alkohol mellett a máj első számú ellensége a túlzásba vitt gyógyszerfogyasztás is. Az endometriózisban tüneti kezelésként gyakran alkalmazott fogamzásgátló tabletták, és bizonyos típusú fájdalomcsillapítók különösen terhelik szegényt.

A fájdalomcsillapítók közül a paracetamol tartalmúak túladagolása akár fatális következményekkel járhat.

Ez akkor fordulhat elő, ha a beteg olyan erős fájdalmaktól szenved, hogy több különböző paracetamol tartalmú gyógyszert is beszed egyszerre. A fogamzásgátlókban megtalálható nemi hormonok előidézhetnek májenzim-növekedést, epepangást, sárgaságot is. Ezért fontos, hogy ha fogamzásgátlót szedsz, évente vegyél részt májfunkció -vizsgálaton- ez egy egyszerű vérvételt jelent, és egyébiránt a gyógyszer felírása előtt is szükségszerű volna elvégezni.

Ha a májad beszélni tudna , arra kérne Téged: vigyázz rám, kérlek!

Gyógyszerhez abban az esetben nyúlj, ha az valóban szükséges, s amíg a fájdalom elviselhető keretek között marad, relaxációval, langyos fürdővel, ricinusolajos pakolással, melegítő párnával, gyengéd masszázzsal, speciális jógagyakorlatokkal orvosold a problémát. Segítségedre lesz a fájdalomtünetek enyhítésében a Természetes fájdalomcsillapítási technikák című e-bookom, amelyet hamarosan ajándékként elküldök minden kedves Endomail tagunknak.

Árvai Nóra

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!