Miért pont leves? – Endometriózis diétában is

Nagyon szeretem a leveseket.

Gyors, pillanatok alatt megvan, könnyed, egészséges, és megunhatatlanul sok variációban létezik. Mostanában a krémlevesekre vagyok rápörögve, de nem adok hozzá igazából még rizstejszínt sem, csak önmagában az alaplében puhára főtt zöldségeket beteszem a turmixgépbe, és alaposan leturmixolom. Ha az állaga nem megfelelő, még ekkor adhatok hozzá egy kis vizet vagy fűszerezhetem, egyet újrakeverek rajta és készen is vagyok.

Itt az EndoBlgon is találtok sok receptet, amelyet endometriózis diétába is bátran beleilleszthettek. Kedvenceim a marokkói vöröslencse leves, a sütötőkkrém leves, a gazpacho és az egyszerű zöldségkrémleves. Legújabban pedig az édesburgonyáért vagyok oda minden formában, a leves is mindent visz szerintem.

Miért pont leves?

Az érveim a következők.

A leves több egyszerű tápáléknál. Hozza a gyermekkor emlékeit, emlékezz, hányszor gyógyultál a húslevessel, amibe édesanyád a szeretetét is belefőzte? Hányszor kanalazta a szádba, amikor beteg voltál? Én  máig a számban érzem szeretett nagymamám fejtett bablevesének ízét, amit vegára készített nekem, és senki sem tud olyan finomat csinálni azóta sem.

A leves hűsít nyáron, melegít télen. Egészséges, hiszen alapja víz és zöldség. Egyszerű, hamar megvan, nem kell órákat a konyhában robotolnod miatta.

Sokoldalú, változatos,megunhatatlan, készítheted minden évszakban az idénynek megfelelő friss alapanyagokból, krémlevesként, sűrűbbre, szinte főzelékszerűre, táplálóra vagy könnyedre, szomjat oltóra. Ha nem akarsz a leves után második fogást, felturbózhatod még több zöldséggel, burgonyával, teljes őrlésű tésztával… nem maradsz éhes utána, az biztos! Lehet édes, mint egy zamatos gyümölcsleves, már-már desszertszerű, és lehet sós, vagy fűszeres. Lehet magyaros, lehet indiai, megszokott, jól ismert íz vagy felfedezésre váró különlegesség.

Az endometriózis diéta a maga öko, bio, különleges összetevőivel, tej- és húspótlóival általában drága, de a leves sokszor fillérekből megvan, tehát a pénztárcád is tarthatja a formádat általa. Ráadásul, ha a hűtőben maradt még néhány nem túl friss és zamatos zöldség, amit nyersen már nem szívesen ennél meg, azt a levesbe még felhasználhatod, nem megy kárba.

Itt az EndoBlogon, és az Igazi Endometriózis Diéta receptkönyveinkben is sok finomság elkészítési módját megtalálod. Személyes kedvencem a marokkói vöröslencseleves, az édesburgonya krémleves és a sütőtökleves, kisfiam pedig az egyszerű zöldségkrémlevesért van oda, főleg ha jól megszórjuk pirított teljes őrlésű kenyérkockákkal. Tudom, ezt a cikk elején már említettem, de itt legalább a linkre kattintva a recepteket is megtaláljátok. 🙂

Jövő héten Spárgás Édesköményleves recepttel érkezünk majd. Figyeld az EndoBlogot, le ne maradj!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!