Lendületes reggelek- Endometriózis diéta receptek reggelire

Ebben a bejegyzésben a kedvenc reggeli ötleteimet mutatom meg nektek.

Teszem ezt azért, mert nagyon sok páciensemnek okoz problémát, hogy milyen egészséges, endometriózis diétabarát étkezést tud beiktatni a kapkodós korai órákban az átlagos hétköznapokon.

Az endometriózis ráadásul néha együtt jár inzulinrezisztenciával is, amely állapotban a korai étkezés kihagyása nem lehet opció.

Ahogyan az EndoBlogtól megszokhattad, gyors, könnyed, finom fogásokról beszélünk, amelyeket bűntudat nélkül fogyaszthatsz te is, emellett pedig nem diétázó szeretteid, családtagjaid is élvezni fogják ezeket az ízeket, tehát nem kell kétfelé főzőcskézned.
Ritka, de ha reggelire inkább valami főttet kívánok, olyankor a zabkását szoktam csinálni. Általában rizs-vagy zabtejjel készítem, mert ezek cukrozatlan verziói is elég édesek, így extra édesítőnek maximum egy csipetnyi steviát szoktam hozzáadni.
Egy rész víz, egy rész rizstej, egy rész aprószemű zab, nálam ez a bevált a recept.
Az ízesítés nagyon változatos, aszalt és friss gyümölcsökkel,mostanában főleg banánnal, szőlővel, eperrel díszítem. Van, hogy chiamagot, van hogy karobport, kókuszchipset keverek bele, de néha, ha tartalmasabb ételre vágyom, natúr magvakat is beleszórok. A tetejére olykor cukormentes granolát teszek, így biztos hogy kora délutánig nem éhezem meg.

Második számú kedvencem a friss gyümölcs, natúran, magában.

Állandóan tálakat készítek, próbálom mindig minél íncsiklandóbban, gusztusosabban elrendezni a tálon a vékonyra szeletelt banánkarikákat, szőlőszemeket, epret, málnát, ribizlit, mandarin gerezdeket.

Szeretem, mert friss, egészséges, és nincs vele semmi macera, csak megmosom, szemekre, gerezdekre bontom vagy felkarikázom, és már kész is. Van, hogy gyümölcspürét készítek, igaz, nincs már baba a családban, de ezek annyira finomak! Sárgabarack, őszibarack, mangó, eperpüré… csak 100% ízletes gyümölcsből, imádom!

Ha gyümölcs, akkor jöhet szilárd illetve folyékony formában is. Imádom a smoothiekat, smoothie bowlokat is.
A smoothiek lágyabbak, folyékonyabbak, ezekbe sokszor superfoodokat is teszek, mostanában leginkább vörösszőlőmag őrleményt.  A smoothie bowl kissé szilárdabb, egy kisebb tálkában szinte szilárdnak tűnik, megtartja a tetejére szólt granolát, kókuszchipset, piros bogyós gyümölcsöket.
Ezt úgy tudod elérni, hogy nem adsz semmilyen folyadékot a hozzávalókhoz, sűrűre készíted. Banánt,  avokádót tehetsz bele, jól krémesítenek, mogyoróvaj. A díszítés, dekorálás rád van bízva, csak a fantáziád szabat határt.

Ha lusta reggelem van, akkor néhanapján eszem rizstejből vagy kókusztejből készült vegán joghurtokat, desszerteket, vagy csinálok magamnak müzlit. Nem használok előre összeállított keveréket, mert általában több cukrot tartalmaz mint bármi egyebet, de ha nagy ritkán látok valahol édesítetlen változatot, akkor mindig betárazok belőle. Ha magam készítem, zabpelyhet, lenmagot, szezám magot, darabolt diót, mandulát, teljes kiőrlésű gabonapelyhet és aszalt gyümölcsöket szoktam beletenni.

Igen, a cikkemből is kiviláglik, hogy édesszájú vagyok, gyakorlatilag soha nem eszünk sós reggeliket, a tipikus szendvicses, felvágottas, tojásrántottás magyaros napkezdés nálunk teljesen kizárva.

 

Néha, amikor a frissen megsült házi teljes kiőrlésű kenyér illata teríti be a lakást, mire felébredünk, a fiam kísértésbe esik és elmajszol egy szeletet, de legszívesebben üresen enné:-)

Ha előző este sütöttem, akkor van, hogy egy szeletke vegán  torta a reggeli, például kesudió-„sajttorta”, vagy ha leugrunk a közeli kávézóba reggelizni- akkor az ott kapható vegán/paleo süteményekből válogatok, hozzá frissen facsart narancslével, rizstejes lattéval. Legjobb napindító!

További finom, gyors, egészséges endometriózis diéta recepteket találsz az Igazi Endmetriózis Diéta Könyveinkben, kezdőknek és haladóknak is!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!