Kreatív írás – Gyászfeldolgozás

Ahogy azt már korábbi kreatív írással foglalkozó cikkeimben is említettem, számtalan áldásos hatásán túl az írás segítséget adhat életünk legnehezebb időszakaiban is. Az alábbi rövid írást vagy tizenöt évvel ezelőtt írtam, amikor lélekben már az öreg, beteg kutyusom elengedésére készültem.

Egyre többet ízlelgettem a fájó gondolatot, hogy ő már nem sokáig lesz az életem része. Ez az anticipált gyász folyamata, amikor a gyászolást tulajdonképpen már akkor megkezdjük, amikor a szerettünk még életben van, de már nem kecsegtet remény a gyógyulásra. Az anticipált gyásszal kicsit igyekszünk megkönnyíteni a saját dolgunkat, úgymond felkészíteni magunkat a közelgő veszteségre.

Már az odavezető útón elképzelte a látványt, ami fogadni fogja.

Kapkodás. Remegés. Félmondatok. Egyszer már átélte ugyanezt. Küzdött a könnyei ellen, a torkában érezte az ismerős gombócot, mellkasában a szorítást.

A gázra taposott. Minél előbb oda akart érni, talán még van remény. Álltatta magát.

A parkoló kivételesen üres volt, az utcában csend, csak a kavics ropogott sietős léptei alatt. Sötét volt, haját arcába fújta a hűvös szél. Egy pillanatig tétovázott, mielőtt lenyomta volna a kilincset. Egy utolsó sóhajtás és belépett a rendelőbe. Hiába készült hónapok óta, mégis rosszul lett, ahogy hirtelen megcsapta orrát a benti levegő. A gyógyszerek, a félelem, az állatok és a vizelet szaga.

Lerakta az asztalra a súlyos testet, amit cipelt. Aztán csak állt, és nézett. Ujjai rutinszerűen túrtak a hosszú aranyszőrű bundába. Észre sem vette amikor belépett az állatorvos, csak a részvét teli gyengéd simogatás térítette megához. – Itt az idő. Készen állsz? – Készen. Fogalma se volt, mire. – Menj ki, jobb lesz úgy. –Nem. Itt a helyem. Ennyit megérdemel. Tizennégy év. Egy tűszúrás és vége. –Nagyon sajnálom. –Tudom. Köszönöm. Ölelés. Egy pillanatra belefúrja arcát a férfi mellkasába, aztán kitántorog az ajtón. A szeme ég, nem néz vissza.

A gyógyszerek, félelem, az állatok, a vizelet szaga. Az elengedés illata.

A nehéz érzésekkel szembesülni nem könnyű, sokszor embert próbáló feladat. Az írás, ahogy annyi minden másban, a legnehezebb pillanatokban is velünk lehet.

Bejelentkezés online pszichológiai konzultációra ITT

Pszichológiai könyvesbolt webshop ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!