Koronavírus vakcina kisokos endometriózissal élőknek

Az elmúlt napokban rengeteg olyan kérdés érkezett hozzám, amelyben a koronavírus vakcináról érdeklődtek endometriózisban érintettként.

Egészségpszichológusként mindenképpen szerettem volna utánajárni az ügynek, hiszen az endoblog olvasóknak nagyon különböző tapasztalatai voltak az oltópontokon és háziorvosaikkal.

Ami ugye fontos, hogy az, hogy az endometriózis krónikus betegség, az már nem kérdés jó ideje, ez egy fontos szempont az oltás kapcsán. Vakcináció szempontjából mérlegelendő még ugye az esetleges autóimmun eredet- erről ahány kutató, annyian vélekednek, van aki nem tartja annak, van, aki igen.

Az immunrendszer érintettsége, leterheltsége kapcsán már egybehangzóbbak a vélemények, de ez úgy fest, nem befolyásolja az endometriózissal érintett nők vakcinációját.

Kérdésemre egy négytagú orvoscsapat minden tagja egybehangzóan kijelentette, hogy endometriózisban érintett nők  a Magyarországon jelenleg  engedélyezett oltások közül mindegyiket felvehetik.

A megkérdezett orvosok mind hangsúlyozták azt is, hogy  ez egy általános kijelentés, és a végső döntés mindig az oltóponti, vagy az oltást néző orvos kezében van.

Barbi oltóponti tapasztalat írta meg nekünk, vele ez történt:

Vasárnap  elmentem az oltópontra, ahol elmondtam a doktornőnek akivel először beszéltem, hogy endometriózisom és pajzsmirigy problémám van. Ő erre odahívta a főorvos asszonyt aki azt mondta csak Moderna és Pfizer oltást kaphatok.  Azt mondták, hogy a Szputnyik és a kínai oltás nem ajánlott, mert úgymond belobbanthatja az említett betegségeket, nekem így próbálta megmagyarázni az okot.

Egyetlen ilyen tapasztalat érkezett, amelyen hangsúlyozom, az endometriózis mellett pajzsmirigy betegség is fennállt, ez befolyásolhatta a helyzetet.

Barbi esete kirívó, mert mára már nagyon sok, endometriózissal érintett nő kapott már Szputnyikot, Astrazenecát is az EndoBlog olvasók közül, és mindannyian jól vannak, fel sem merült a az oltásnál hogy ne kaphatnák meg ezen oltások valamelyikét.

A megkérdezett orvosok mind hangsúlyozták azt, hogy a végső döntés mindig az oltóponti, vagy az oltást néző orvos kezében van.

Általánosságban azt mondják, hogy adható minden oltás, de nagyon fontos, hogy tüneteidet, egyéb betegségeidet, kórtörténetedet őszintén mondd el az oltást végző orvosnak, hogy ennek fényében ha esetleg szükséges, ő tudja módosítani, személyre szabni ezt a döntést.

Dr. Boldogkői Zsoltot (molekuláris biológus, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára) is megkérdeztem a témáról, hogy minden elérhető vakcinát felvehet-e az, aki endometriózissal él.

Ő kérdésemre azt felelte, hogy ezt nem tudja biztosan. Tovább faggattam, hogy akkor kitől tudhatnám meg, ki tudja biztosan. A fentebb idézettekhez hasonlóan ő is azt mondta, hogy az oltóponton az orvosi rendelkeznek egy listával, amelyen meg vannak nevezve a betegségek illetve egyéb kizáró tényezők, tehát :

Minden esetben az oltó orvos az, aki a végső döntést hozza arról, hogy a páciens megkaphatja-e az adott oltást.

Éppen ezért érdemes az oltást végző orvosnak villámgyorsan összefoglalnod, hogy endometriózisod van, mondd el azt is, ha gyógyszert, hormonális fogamzásgátlót szedsz. Ne csak az endometriózisban gondolkodj, hanem a kezeléssel járó esetleges komplikációkról is, tehát ha például volt valaha mélyvénás trombózisod vagy migréned van a fogamzásgátlótól, ezt is jelezd.

A vakcinációról egy összefoglaló videót találsz A Covidők Facebook oldalán, ezt javaslom megtekintésre. A szakértők elmondják, hogy szerintük nincs sok értelme az AstraZeneca oltás után aszpirint szedni a vérrögképződéstől való félelem miatt.

Megkérdeztem még Megyeriné Rákóczi Dorina orvosi biotechnológust is, akivel a témában nemrégiben egy Facebook videóban beszélgettünk ITT tudod megnézni ha lemaradtál róla. Dorina nem talált olyan információt a jelenleg elérhető források között, ami bármelyik vakcina típust is kizárja endometriózis esetén.

Elmondása szerint az, hogy kit, mivel és mikor  oltanak most sajnos kevésbé szakmai, inkább szervezési és gazdasági kérdés.

Lényeg a lényeg tehát: kérd az oltást, tegyél ezzel magadért és a környezetedért is, és az oltóponton pedig lelkiismeretesen tájékoztasd az orvost a fennálló betegségeidről, szedett gyógyszereidről.

Kitartást mindenkinek!

Ha tele a hócipőd, nézd meg az Így őrizd meg a józan eszed pandémia idején! című online programomat a Tanulószobán.

Bízom benne, hogy hasznosnak találtad  a cikket és segített a magabiztosabb döntésben.

Bejelentkezés konzultációra ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!