Karácsony és fogamzás- mi az összefüggés?

Statisztikák szerint a legtöbb kisbaba szeptember közepén születik.

Ebből a dátumból kiindulva, a várandósság idejét  kiindulva a visszaszámolva kiderül, hogy a decemberi ünnepek idején a legmagasabb a fogamzási arány. Hogy mi lehet ennek az oka?

Elég csak logikusan belegondolnunk: vége az ünnepek előtti hajrának a munkahelyen, az ajándék-hajkurászásnak a  tömött bevásárlóközpontokban,  s amikor este elmennek a vendégek, végre elengedhetjük magunkat. Kipihenjük az egész éves munkát,  és relaxáltabbak, nyugodtabbak vagyunk, végre van időnk igazán egymással foglalkozni.

Mindennek azért van termékenység-növelő hatása, mert a stressz, az állandó  rohanás, kapkodás bizonyítottan csökkenti a  sikeres fogamzás esélyét. A női ciklust a krónikus stressz, a kognitív és affektív állapot egyaránt befolyásolja.

Tartósan magas stressz-szint esetén egy úgynevezett CRH (Corticotrop releasing hormone) nevű stresszhormon gátolja a GnRH és az LH termelődését.

A GnRH felel a reprodukcióért  és a szexuális működésért, az LH férfiakban a spermaképződésért , nőkben az ovulációért. Az akut és krónikus stressz ráadásul növeli a PRL (prolaktin) szekréciót, ami a tüszőérést gátolja.  (Ha úgy érzed, nem tudsz megbirkózni a Téged érő stresszel, fordíts nagyobb figyelmet az egészséges táplálkozásra, a testmozgásra, tanulj relaxációs technikákat, vagy kérd pszichológus segítségét!)

Kívánom, hogy ez a karácsony a kikapcsolódásról, feltöltődésről szóljon, és akinél aktuális a babaproject, gondoljon erre a cikkre az Ünnepek alatt 😀

Árvai Nóra

Még több kutatás az EndoMailen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!