Karácsony környezettudatosan

Sokszor kapok visszajelző e-maileket Tőletek, és ilyenkor mindig átmelegszik a szívem, mert látom, hogy az Endoblog olvasói nem csak egészség- , de környezettudatos nők is egyben. Emiatt remélem, hogy szívesen fogadjátok ezt a kis bejegyzést még akkor is, ha az endometriózishoz csak lazábban kapcsolódik a témája, hiszen arról szól,  hogyan tehetjük a karácsonyi ünnepet egészség- és környezettudatosabbá.

1. Csoportos ünneplés

Hazánkban egyelőre inkább csak falvakban szokás, hogy a falu közössége együtt állít egyetlen nagy karácsonyfát, és annál gyűlnek összeünnepelni. Nincs autókázás, hatalmas karácsonyi vacsora,nagy ajándékok,  hanem mindenki visz valamit, amit be tud dobni a közösbe. Magyarországon a karácsony inkább a szűk családok ünnepe, ezért félnek tőle  a magányosak, egyedülálló idősek. Nekik is jó megoldás lehet egy-egy ilyen közösségi ünneplés. Egyre többen választják a szabadban való ünneplést is, hogy ne  a fenyőfának keljen a lakásba költöznie, hanem az emberek látogassák meg őt az erdőben, parkban, jól felöltözve, forró itallal a kezünkben feledhetetlen élmény.

 

2. Ajándékozás ésszel 

Lehet, hogy telne rá ugyan, de nem szeretnél drága kacatokat venni a szeretteidnek? Eseetleg jól jönne most egy kis sprórolás az évkezdéshez? Bármi legyen is az oka, felesleges olyan dolgokat venni, amire igazából semmi szükség nincsen. Huszadik sál, nyakkendő, márkás ital…helyette ajándékozz élményt! Közös vacsorát, mozit, fürdőzést. Ajándékozz azt, amihez értesz, vagy amit szeretsz csinálni, adhatsz nálad beváltható masszázskupont vagy főzőtanfolyamot! Miközben takarékoskodsz, igazi örömet szerzel és ápolod kapcsolataidat is!

 

3. Fenyőfa helyett

Szomorú látvány januárban a sok kopott, kidobott karácsonyfa, ami nemrég még teljes pompájában virult a szobák ékeként. Sokan ma már földlabdás-cserepes fát vesznek, amit az ünnep elmúltával kiültetnek a kertbe, vagy visszavisznek az üzletbe. A műanyag fenyőt évekig felhasználható marad. Újszerű magyar találmány  a kartonpapír fenyőfa, amelyet kedvünk szerint díszíthetünk akár égősorral is. Könnyű, mozdítható, pillanatok alatt elcsomagolható és felállítható.


    4. Kreativitás

A karácsonyi dekoráció gyakran csak egyszer használatos, mert jövőre már nem lesz divatos, vagy nem éli túl az ünnepeket. Érdemes tehát természetes anyagokból díszeket készíteni, amelyek legalább könnyen lebomlanak majd. Felhasználható a fenyőtoboz, a fenyőágak, tőzegáfonya, citrusfélék, alma, fagyöngy, dió, stb.

A toboz, a dió bearanyozva csodásan mutat, tőzegáfonyából adventi koszorút is fonhatunk, a narancs, citrom felkarikázott, szárított  héja nem pusztán dekoratív, hanem illatosít is, csakúgy mint az egész fahéj és az almába, narancsba szurkált szegfűszeg is.


   5. Cserebere

Ha esetleg mégis kaptál olyan ajándékot, amelyik nem tetszik vagy nem jó, és nem tudod a boltban kicserélni, akkor sem kell kidobnod: add oda valamilyen jótékonysági szervezetnek, akiknél hasznát vehetik, vagy rendezz ünnepek utáni cserebere partit a barátaiddal, akik szintén hasonló cipőben járnak. Legrosszabb eseteben is elteheted jövőre, és továbbajándékozhatod, lehetőleg nem annak, akitől kaptad.

Egészségedre!

Árvai Nóra pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, táplálkozási tanácsadó cikke.

Foglald rendszerbe az endometriózis diétád hogy ne macera legyen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!