Így lettem natúrkozmetikum-hívő: vendég szakértő az Endoblogon

Fogadjátok szeretettel Erdei Juditot, a Bloop! natúrkozmetikum márka megalkotóját, aki arról mesél, miért döntött a természetes testápolási szerek mellett. 

Nem voltam és nem is vagyok megrögzött ’bio’. Mindig megnézem az élelmiszerek összetevőit, de valahogy a kozmetikai termékeknél ez régebben nem történt meg. Tusfürdőkkel fürödtem, nem beszélve a reklámok által belénk sulykolt ’3 lépéses arctisztításról’ és a rengeteg krémről, testápolóról, eszembe se jutott, hogy ezzel árthatok magamnak.

Körülbelül 2 éve hormonális eredetű gondokat diagnosztizáltak nálam. Szerencsére átmeneti gond volt, de nem akartam rögtön hormonokat szedni ezért elkezdtem az interneten kutakodni, milyen természetes megoldások léteznek. Feltűnt, hogy minden második cikk a kozmetikumok káros hatásairól szólt, a mesterséges tartósítószerek hormonkárosító hatásairól. Minden újabb összetevőnél rohantam a fürdőbe, kapkodtam le a tubusokat, tégelyeket…és tényleg…mindegyikben volt legalább 5 káros összetevő. Ekkor váltottam natúrkozmetikumokra. Elég hirtelen váltás volt, egyszerűen nem voltam képes magamra kenni semmit, ami otthon volt, hiszem tudtam, hogy mi minden van bennük. Először csak egy natúr szappant vettem, azzal kezdtem mosakodni, azóta már magamnak készítem mind a szappanokat, mind az arckrémeket, testápolókat.

A drogériákban kapható tusfürdők/folyékony szappanok legfőbb hatóanyagai a tenzidek, melyek a zsíros szennyeződéseket oldják le. Gondoljunk csak a mosogatószerekre…nem szívesen fürdenénk velük. A reklámokban és a flakonokon kecsegtető feliratok és ígéretek vannak, de ha alaposabban megnézzük az összetevőket, általában az a bizonyos extra alkotórész, aminek kedvező, ápoló hatása van, csak a sor legvégén foglal helyet, tehát a legkisebb mennyiségben található meg az adott termékben.

Alig van olyan tisztálkodószer, amin ne lenne ott például a ’mineral oil’ felirat. Ezen sokunknak csak átfut a szeme, nem hangzik túl ártalmasnak. De gondoljunk csak bele, a ’mineral’ szó ásványt jelent. Mi is az ásvány? Kő. A kőolajat viszont már nem kennénk annyira szívesen magunkra. Szintén a legtöbb tusfürdőben megtalálhatóak a durva habosító anyagok (SLS/ALS), a mára már rákkeltő hatásaikról széles körben hírhedt parabenek, valamint a sokakra allergizáló hatással levő propylen glycol, mely megakadályozza a nedvesség vagy a víz eltávozását azzal, hogy eltömíti a bőrt. És ezzel még nincs vége a sornak…

Tehát, egy átlagos tusfürdő, sampon vagy folyékony szappan, és rengeteg sminktermék bár valószínűleg nem okoz azonnal látványos bőrbetegséget, allergiás reakciókat vagy bőrszárazságot azonnal kiválthat, hosszú távon pedig valószínűleg nagyban hozzájárul bőrünk korai öregedéséhez és a civilizációs betegségekhez.

Szerencsére egyre inkább kezd nőni a natúrkozmetikumok iránti kereslet, az emberek kezdenek nyitni a természetes dolgok irányába. Azonban sokan ódzkodnak a szappanoktól, mert azt hiszik, kiszárítják a bőrt. Ami igaz is, ha rossz szappannal mosakszunk. A jó minőségű natúrszappan nem szárítja a bőrt, enyhén lúgos kémhatásának köszönhetően a legfelső elhalt hámréteget távolítja el. Csak természetes alapanyagokat tartalmaznak, semmilyen tartósítószer, mesterséges színezék, illatanyag nincsen az összetevőik között. Növényi olajokból, főzetekből, friss termelői tejtermékekből, ápoló vajakból, különleges agyagokból, iszapokból és 100% természetes illóolajokból állnak. Így amellett, hogy kiválóan tisztítanak, finoman ápolják és kényeztetik bőrünket és hozzájárulnak természetes védőrétegének megőrzéséhez.

Érdemes egy kis figyelmet fordítani bőrünkre, ma már rengeteg natúrkozmetikai márka létezik, natúr folyékony szappanok, natúr sminkek… Természetesen vigyázni kell, hogy az a ’natúr’ tényleg natúr legyen, ne csak egy marketingfogás. A váltással nemcsak magunknak teszünk jót, de pénztárca kímélő is: a méregdrága ’csodakrémek’ helyett, természetes növényi olajokból készült krémeket használjunk, valamint ha jó minőségű szappannal mosakszunk, nem érezzük majd szükségét a mindennapos testápoló használatnak, nem fog húzódni a bőr, szépen regenerálódik majd a természetes zsírköpeny. Igazán nem nagy váltás, de annál jobban megéri, a látványos eredmény garantált, bőrünk meg fog könnyebbülni. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!