Hol fáj a hasad?

Ebben az összefoglaló cikkben arról lesz szó, hogy a has adott területén jelentkező fájdalom milyen alapbetegségre jelenlétére utalhat. Az endometriózist ebben a cikkben csak két helyen említem, ott, ahol a leggyakrabban okoz fájdalomtünetet, de fontos tudni, hogy a lent felsorolt területek bármelyikében megjelenhet endometriózis okozta panasz , attól függően, hogy a betegség mely szerveket érinti.

  • Has jobb alsó részén: A vakbélgyulladás tipikus tünete a has közepéről,a köldöktájékról néhány óra alatt a has jobb alsó részére húzódó intenzív fájdalom. Ekkor ez a terület nyomásra kifejezett érzékenységet mutat.
  • Alhas:  Ez a tipikusan „női szakasz”, fájdalmát akutan okozhatja petefészek-gyulladás, egyéb kismedencei gyulladás, menstruációs görcsök, ha  afájdalom krónikusan fennáll, hónapról hónapra fokozódik és lassan egyéb kellemetlen tünetekkel is társul, endometriózisra is gondolnunk kell a kivizsgálás során.
  • Fent a szegycsontnál: Ez a has legmagasabb pontja. Ha fáj, általában égő érzés jelentkezik,  akkor reflux okozta panaszokra gyanakodhatsz. Ez a fájdalom azért alakul ki, mert a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe. Egészséges táplálkozással és stresszkezelő technikák alkalmazásával a tünetek gyorsan javulhatnak. Ha krónikusan fennáll a probléma, az komolyabb egészségügyi kockázatot rejt magában, gyomorfekély, gyomorrák kialakakulásához is vezethet. 
  • A has közepén: Az itt jelentkező görcsös fájdalom bélnyálkahártya-gyulladásra utalhat. Ha  a köldök mellett övszerűen jelenik meg fájdalom, hashártyagyulladásra utal a tünet.
  • Középen lent:  Itt helyezkedik el a húgyhólyag, ennek a területnek a fájdalma a köznyelvben felfázásnak hívott húgyúti fertőzésre utalhat, valamint szintén előfordulhat a terület fájdalma hólyag érintett endometriózis esetén is.
  • Jobb oldalon felül: Amikor a has közepéről kiinduló fájdalom hirtelen a jobb felső részre húzódik és intenzív jellegűvé válik, epekő állhat a háttérben. Ezek a kis kövek koleszterinből alakulnak ki az epehólyagban,  az epevezetéken keresztül vándorolnak, ez jár éles fájdalommal. A fájdalom a  vállba is sugározhat, ha ezt hányás is kíséri, orvoshoz kell fordulni. A jobb bordaív alatt jelentkező görcsös fájdalom az epegörcs, alhohol- és zsírmentes diéta hatásos lehet a a tünetek megszüntetésében

Egészségedre!

Árvai Nóra pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, táplálkozási tanácsadó cikke.

Foglald rendszerbe az endometriózis diétád hogy ne macera legyen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!