Hogyan ne váljon krónikussá a fájdalom?

Endometriózis és fájdalom sikeresnek számító műtét után

A műtét önmagában általában nem elég az  endometriózis előtti életminőség visszaállításához. Ennek okait a lentebb látható képen összegzem, némelyik pont egy kis magyarázatra szorul, ezt fogom megtenni most.

✅A korábban megtapasztalt fájdalom érzékenyíti az idegpályákat, akik “emlékeznek” a fájdalomra, és már a legkisebb, az idegrendszer számára potenciálisan fenyegetőnek TŰNŐ ingerre is ugranak. Sajnos sok esetben a fájdalom krónikussá válik emiatt, és műtét után is megmarad. Jó hír, hogy speciális gyakorlatokkal az idegrendszer megtanítható arra is, hogy felhagyjon ezzel és ismét biztonságban érezze magát.

✅A műtét nagyon jó abban, hogy eltávolítsa a látható endometriózis csomókat, de sokszor nem hatékony a már kialakult “járulékos” endometriózis tünetek oldásában, mint például a PMS, a migrén, az úgynevezett “brain fog” és a krónikus fáradtság, valamint a puffadékonyság és egyéb bélrendszeri tünetek esetén.

✅Tapasztalatom szerint a műtét néha fals biztonságérzetet kelthet, amely arra ösztökéli a beteget hogy már ne foglalkozzon a táplálkozásával, a mozgással, pihenéssel, hiszen majd az orvos úgyis megoldja az endometriózist a műtőasztalon, ami egy fontos kontoll eszközt vesz el a betegtől, és a betegség gyorsabb kiújulásához vezethet.

✅Egyes esetekben a laparoszkópos műtét idegkárosodást és túlérzékenységet okozhat, előfordul, hogy a tünetek nem hogy nem javulnak, de a beteg még rosszabbul is érzi magát műtét után.

✅Ritkán, de előfordulhatnak komolyabb komplikációk is, amelyeket itt most nem tárgyalok. A műtét után hegek keletkeznek, összenövések alakulhatnak ki az érintett területen, amelyek szintén panaszt okozhatnak.

✅Külön tárgyalom a poszttraumás stresszt, hiszen mentálisan is eltérő a megküzdő képességünk, van, aki könnyebben vesz egy műtétet, de van, akinek nagyon rossz élmény a kiszolgáltatottság, a kórházi tartózkodás vagy az esetleges nem megfelelő bánásmód, amiben részesültek az egészségügyi személyzet részéről. Nem csak a testi, a lelki regenerálódás is fontos és jelentős hatással van az életminőségre.

 

  • Mit lehet tenni hogy ne fenyegessen a krónikussá váló fájdalom?
  • Mit tehetsz, ha esetleg te is tapasztalod a műtét után is fennálló fájdalom tüneteit, pedig a műtéted orvosi szempontból sikeres volt?
  • Mit csinálj, ha a fájdalomtól való félelem már sok mindenben meggátol, például nem mersz szexuális életet élni vagy tornázni?

Hiánypótló, egyedi, valódi gyakorlati tudást átadó  kurzust raktam össze, ITT találod. 

Maradjunk kapcsolatban! Itt tudsz találkozni még a velem és a tartalmaimmal:

 

FB

INSTA

ENDÓ KÖNYVEK

ONLINE KURZUSOK

ONLINE PSZICHOLÓGIAI/ÉLETMÓD KONZULTÁCIÓ

ENDOMAIL

TIKTOK

YOUTUBE ENDOVIDEO

365 NAP EGYÜTT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!