Hogyan kerüld el a másodlagos depressziót?

Másodlagos depresszió- így hívom azt, amikor nem öröklött, genetikai alapú és nem valamely hirtelen trauma vagy életesemény váltja ki, hanem egy hosszú, akár élethosszig tartó odafigyelést jelentő állapot, a krónikus betegség a magam minden kellemetlenségével. A házipatika.com-on megjelent cikkemből olvashattok itt egy kivonatot a témában.

Egy-egy krónikus betegség esetében hosszú, gyakran élethosszig tartó kezelésre van szükség, ami fizikai és lelki szempontból is igen megterhelő. Néhány egyerű tanács betartásával azonban sokat tehetünk testi-lelki jóllétünkért.

A WHO krónikus betegségeknek nevezi a hosszan tartó, lassú javulást mutató kórokat, azaz hagyományosan például a szív- és érrendszeri betegségeket, a diabéteszt, az asztmát, a krónikus obstruktív légzőszervi betegséget (COPD), a daganatos és a mentális betegségeket, de ugyancsak közéjük soroljuk még az irritábilis bél szindrómát, valamint a méhszövet rendellenes helyen való burjánzásával járó endometriózist is.

Sok esetben az alapbetegséget véglegesen gyógyítani nem lehet,- ilyen például a cukorbetegség vagy az epilepszia -, de megfelelő odafigyeléssel, egészséges életmóddal, mozgással és szükség esetén gyógyszeres segítséggel a tünetek enyhíthetők, kezelhetők.

Krónikus betegséggel élni nagy kihívást jelent – a betegnek és családjának is. Az tünetek megjelenése, majd a diagnózis csak az első sokkot jelenti. Az adott betegségtípustól függően gyakran kell orvoshoz járni, gyakoribb a kórházban tartózkodások száma, sűrűbb a munkahelyről való hiányzás, csökken a teljesítmény, ezáltal könnyen munkahelyvesztésig fajulhat a helyzet.

A romló anyagi körülmények, a költséges gyógyszerek, kezelések még jobban terhelik az amúgy is nehéz helyzetben levő párkapcsolatot, sokszor előfordul, hogy a beteg egyedül, támasz nélkül marad a küzdelmében. Nem csak a szerelmi-, de a baráti kapcsolatok is rámehetnek a kialakult helyzetre. A barátok nem tudják, hogyan reagáljanak a betegség hírére, zavarban vannak, ezért egyre kevesebbet jelentkeznek, végül teljesen eltűnnek.

Ilyen módon vezethet a krónikus betegség az általam csak „másodlagos depressziónak” nevezett állapothoz, amely során az érintett eltávolodik környezetétől, kapcsolatai megszakadnak, korábbi kedvelt tevékenységeit és munkáját már nem tudja, vagy nem úgy tudja ellátni. Magába fordul, nem mozdul ki, egyre elkeseredettebb és kétségbeesettebb, gondolatait egyedül a betegsége tölti ki. A saját testére irányuló fokozott figyelem miatt az apróbb tüneteket is intenzívebbnek éli meg, fájdalomküszöbe lecsökken, fizikai állapota gyakran rosszabb annál, amit az alapbetegség magyarázna.

A rosszkedv, a lehangoltság pedig nem kedvez annak sem, hogy az érintett hogyan ítéli meg saját állapotát. Jövőbeli lehetőségeit, helyzetét kilátástalannak értékeli. A betegség levertséget okoz, a levertség viszont köztudottan betegséget okozhat – az ördögi kör itt bezárul, és a mókuskerék forog tovább. Mindezek olyan nehézségek, amelyekhez hasonlókkal nap mint nap szembesülhet a krónikus betegséggel küzdő személy.

Mit tehetsz, hogy elkerüld?
  • Kiemelten fontos a betegséggel járó esetleges fájdalmak csillapítása akár gyógyszeres, akár természetes megoldások útján, hogy folytatni tudjuk megszokott tevékenységeinket!
  • Lényeges szempont a családtagok felvilágosítása arról, hogyan tudnak támogatni , Te pedig kommunikáld, mire van szükséged Ne szégyellj beszélni az igényeinkről!
  • Ápold baráti kapcsolataidat, járj társaságba, és bátran fogadd el a szívből jövő segítséget!
  • Folytasd szeretett hobbinkat, vagy ha ez nem lehetséges, válassz újat!
  • Ügyelj a megfelelő minőségű és mennyiségű mozgásra!
  • Táplálkozz egészségesen, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagon, illetve a betegség miatt szükséges esetleges diétát is szigorúan tartsd be!
  • Ha mindezek esetleg nem vezetnek eredményre, ne félj pszichológus szakemberhez fordulni szakmai segítségért!
  • Legfontosabb a prevenció, ne várd meg míg tényleg baj van!

 

Árvai Nóra

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!