Hogyan hat az endometriózis kezelésére, ha már senkiben sem bízol

Kutatók már az 1950-es években megfigyelték, hogy gyógyszerkísérletekben azok a páciensek is mellékhatásokról számoltak be, akik a kontroll csoport tagjai voltak, tehát valójában nem kaptak hatóanyagot tartalmazó készítményeket. Hogyan lehetséges ez, és milyen jelentősége van ma ennek Rád nézve?

Az már régóta köztudott, hogy a gyógyszerbe vetett hit és  bizalom képes előidézni a beteg állapotának javuását, tüneteinek csökkenését és növeli akár  a valós gyógyulási esélyeket  igazi hatóanyag nélkül is.  Ez a placebo hatás.

Amiről ma beszélünk, az ennek az inverze, a nocebo hatás, amikor az az elvárás, hogy bizonyos gyógyszer kellemetlen mellékhatásokkal fog járni, valós tüneteket okoz a páciensnél, akkor is, ha igazából nem is kapott hatóanyagot.

Ekkor bármilyen tünet, ami egyébként egészséges embernél is akármikor felléphet, pl. fejfájás, fáradtságérzés, enyhe szédülés- azonnal a gyógyszer számlájára íródik, és mellékhatásként címkéződik.

Azok az emberek, akik nagy figyelmet fordítanak a gyógyszerek lehetséges mellékhatásainak tanulmányozására, nagyobb eséllyel fogják magukon az említett tüneteket tapasztalni, hiszen folyamatosan monitorozzák saját magukat, és a legkisebb kellemetlenséget is azonnal észreveszik, ami felett egyébként bárki átsiklott volna, vagy valami más oknak tulajdonította volna azt, pl.  az időjárásváltozásnak.
A mellékhatás lista olvasgatása szorongást vált ki a betegből, hiszen nem szeretne a felsorolt panaszokkal szembesülni. Ezeket a szorongás tüneteket: szívdobogás-érzés, szédülés, gyomorszorítás, stb. is értelmezhetik már a hatóanyag kellemetlen mellékhatásainak.

Abban, hogy milyen mellékhatásokat tapasztal meg a beteg, nagy szerepe van az elvárásainak, az elvárásait pedig az szabja meg, milyen információkkal találkozott korábban a gyógyszert illetően.

Az endometriózis fórumokon inkább csak a rém-történetekkel találkozik, a kiugróan negatív esetekkel, ez pedig félelemmel és ellenállással tölti el. Ha ennek ellenére orvosa tanácsára mégis a gyógyszer mellett dönt, abban nem lesz sok köszönet, sem orvosnak, sem betegnek.

Ekkor szoktam javasolni a fórumok olvasgatásának abbahagyását, és felhívni  a figyelmet arra, hogy az fórumozgat, aki el van keseredve, akinek pedig használt a gyógyszer, az éppen jól érzi magát valahol, és nem fórumokra írkál.

A beteg elvárársait nem csak a betegtársak, hanem az orvos is befolyásolhatja. Nem mindegy, hogy hogyan fogalmaz, amikor felírja a gyógyszert, hiszen ilyenkor  a beteg tudatállapota némileg módosul, és fogékonyabban reagál a tekintélyszemélytől érkező szuggesztiókra. Más hatás várható, ha azt mondja, miközben átnyújtja  a receptet, hogy „

Próbáljuk ki talán ezt, és meglátjuk, hogyan viseli.” vagy ” Több hatékony szer közül kiválasztottuk az Önnek legmegfelelőbbet.” Az egészségügyi személyzet mind verbális, mind nonverbális  jelzéseivel reakciót vált ki a betegből, amelyek aztán befolyásolják a kezelés sikerességét.

Mi a megoldás?
Sokan kérdezik ezt tőlem az irodámban. Jó, ha nem olvassák el a betegek a mellékhatás listát?
Nem, nem jó.

Egyrészt ezekre az információkra szükség van, fontosak lehetnek, csak a helyükön kell kezelni őket.

Másrészt egy endometriózisban szenvedő beteg lehet, hogy más gyógyszert is szed, tehát fontos tisztában lenni azzal, hogy nem zárják-e egymást a különböző készítmények.  Ha feltüntetik a lehetséges tünet előfordulási arányát, akkor az alacsony számok megnyugtatóan hathatnak a betegre, és csökkentik a negatív elvárási hatást.

További lehetséges megoldás a pozitív vizualizáció eszköze: pácienseimnek gyakran ajánlom, hogy ha letették a voksukat egy gyógyszer vagy kezelés mellett, akkor onnantól már barátként, segítőtársként tekintsenek a pirulákra, amelyek hozzájárulnak egészségük visszaszerzéséhez, ne pedig ellenségként, aki kellemetlen tüneteket fog okozni. A gyógyszer lehunyt szemmel, képzeletben „küldhetik” a gyógyítani kívánt testrészhez, szervhez, és kérhetik, hogy segítsen ezeknek a szeveknek egyre jobban lenni.

Azok a páciensek, akik különösen hajlamosak nocebo tüneteket produkálni, az átlagnál szorongóbbak, fokozottabban figyelik testük működését és ez aggodalommal tölti el őket. Ha hasonlót tapasztalsz magadon, érdemes pszichológus segítségét igénybe venni, hogy stresszkezelésre alkalmas relaxációs tecnikákat tanítson.

További hasznos gyakorlati tanácsok ITT. 

Árvai Nóra

szakpszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

www.noraarvai.com

www.endoblog.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!