Hogyan befolyásolja a felnőttkori kötődési stílus az endometriózissal való megküzdést?

Az, hogy hogyan viselkedünk és hogyan érezzük magunkat egy párkapcsolatban, már kora gyerekkorban eldőlni látszik. Bowlby kötődésmodellje minden későbbi intim szeretetkapcsolatunk alapmodeljének a csecsemőként szüleink gondoskodása révén szerzett  tapasztalatainkat tekinti. Attól függően, hogy az anya mennyire reagált a gyermek igényeire szenzitíven és mennyire volt elérhető, válaszkész, kialakul bennünk egy kép arról, szerethetőek vagyunk-e és és mennyire számíthatunk a másikra.

 

Ez a munkamodell határozza meg az emberekhez való viszonyulásunkat, a világba és benne az emberekbe vetett bizalmunkat, barátságainkat, szerelmeinket. Automatikusan vezérli a párunkra irányuló gondolatainkat, érzéseinket és viselkedésünket is.

A gyermekkori tapasztalatok idegrendszeri szinten is bevésődnek, talajukon pedig három alapvető kötődési stílus alakulhat ki, ezek a következők:
1. Biztonságosan kötődő. 

A biztonságosan kötődő személy gyerekként azt tapasztalta meg, hogy az anya elérhető és válaszkész, érzékenyen reagál az igényeire, megetetei ha éhes, megfürdeti ha koszos, elaltatja ha álmos, megvigasztalja ha sír, megbízható, ott van, amikor szükség van rá, és ez arra tanít, hogy a világ alapvetően egy biztonságos hely, amelyben szeretve és tartva vagyunk.

Ők azok, akik könnyedén, örömtelien alakítanak ki kapcsolatokat, nem tartanak az elköteleződéstől, kölcsönösséget, bizalmat, odaadást élnek meg a párkapcsolaton belül, jól érzik magukat és stabil kapcsolatok jellemzik őket. A szexualitást élvezik, egészséges, örömteli szexuális életet élnek.

 

2. Szorongó kötődő. 

A szorongó kötődő élete első éveiben azt tanulta meg, hogy ahhoz, hogy igényei ki legyenek elégítve, nagyon hangosan és sokáig kell sírni. Az egyébként elérhetetlen, vagy hektikusan elérhető anya vágyott figyelméért és törődéséért a gyerek mindent megtesz, de emiatt a bizonytalanság miatt folyamatos stressznek van kitéve, és ez az emelkedett izgalmi szint kondicionálódik benne.

A szorongó kötődésűek erős késztetést éreznek arra, hogy közel kerüljenek a párjukhoz, ugyanakkor félnek is az elutasítástól. A szexualitást szeretik, a szeretet kifejezésének eszközeként élik meg, számukra  a szex a biztonság, a szeretettség érzése miatt fontos. Szeretetéhségük már-már túlzó, gyakran küzdenek féltékenységgel,emiatt a kapcsolatban sok konflitkus alakulhat ki.

 

3. Elkerülő kötődő

Az elkerülő kötődő szintén az elérhetetlen, nem válaszkész anya “terméke”, csak ő már nem is harcol a figyelemért, feladta. Tapasztalatai mentén arra a következtetésre jutott, hogy  a világban senki másra nem számíthat, csak saját magára. Igyekszik távolo tartani magától az érzelmeket, nehogy újra csalódnia kelljen.

Ők nem élvezik, ha érzelmileg közel kerülnek a másikhoz, félnek az intimitástól, emiatt kevésbé kötődnek, ragaszkodnak, a szakítás is kevésbé viseli meg őket. A szexualitás számukra sokszor érzelmektől mentes aktus csupán, vagy  a manipuláció eszköze.

 

A kötődési stílusok megváltoztathatósága gyakran képezi szakmai vita tárgyát, a legújabb nézet feltételez némi rugalmasságot, amely szerint a kora gyerekkori tapasztalatok által meghatározott mintázat az új kapcsolatokban szerzett pozitív élmények hatására változhat, és pszichológiai vezetéssel ennek az esélye tovább növelhető.

A kötődési stílus nagyban képes befolyásolni az endometriózissal való küzdelem megélését és eredményét is.

Amikor endometriózisról vagy egyéb nőiséget érintő betegséggel foglalkozunk, gyakran felmerül a rendelőmben a kérdés, hogy párkapcsolati gondokból adódó folyamatos stressz, szorongás állhat-e az endometriózis tünetek hátterében. Természetes, hogy nagyon szeretne mindenki valami kézzelfogható, konkrét okot tudni az állapota mögött, hiszen ami tudott, kimondott, az sokkal kevésbé félelmetes és fenyegető, mint a megfoghatatlan, elképzelhetetlen, nem tudott. Ennek ellenére a kérdés persze nem ilyen egyszerű.

Még a ki is jelentenénk, hogy a párkapcsolat minősége és a női egészség között van összefüggés, akkor is megkérdőjelezhető az ok-okozati kapcsolatok iránya. Kialakult a betegség, mert a nő mindig csak tűrt és nyelt és félt és remélt de csalódott egy verbálisan bántalmazó kapcsolatban például egy nárcisztikus férfi oldalán, vagy, a betegség okozta tünetek, a szexuális élet ellehetetlenedése, a következményes szociális és anyagi problémák elvezettek a szerelemi kapcsolat megrogyásáig és a konfliktusok elmérgesedéséig?

Természetesen mindig megkérdezem az első találkozáskor egy új ügyfelemmel, hogy abban az időszakban, amikor az első tünetek megjelenését tapasztalta, vagy közvetlenül azt megelőzően, történt-e valami az szokatlan az életében.

De még ha a válasz igenlő  is, akkor sem vonok le azonnal egyértelmű és stigmatizáló következtetéseket, csak tudomásul veszem hogy volt egy időbeli együttjárás, ami vagy véletlen vagy nem, majd hagyom, hogy kibontakozzon a történet, és a kibontásban ügyesen elhelyezett kérdésekkel, értő hallgatással segítem a pácienseimet.

Ha valaki a kötödési stílusa miatt nem, vagy nehezen képes támogató, bizalmon és elismerésen alapuló, őszinte társkapcsolatokat kiépíteni, akkor egyrészt a kapcsolatok inkább energiaemésztő, szorongásteli, aggasztó élményeket tartogatnak majd a számára, ahelyett hogy feltöltenék, kikapcsolnák, örömöt és harmóniát nyújtatnának neki.

A krónikusan fokozottan megélt stressz szinte minden krónikus betegség kialakulását elősegíti, ezzel nem árulok el nagy újdonságot. Az endometriózis beteg, akinek kötődési stílusa szorongó vagy elkerülő, jobban tart attól, hogy állapota zavaró a környezet számára, fokozza benne az elhagyattatástól való félelmet, főleg akkor, ha olyan kérdésekkel is meg kell küzdenie, mint például „Vele maradjak-e, nem lenne-e neki jobb nélkülem, hiszem mástól már régen lehetne gyermeke…” és hasonlók.

A szorongó vagy elkerülő kötődési stílusú beteg nehezebben kér segítséget a párjától vagy barátaitól, még ha szüksége is lenne rá. Emiatt természetesen kevesebb támogatást is kap, ami csak megerősíti őt abban, hogy az emberi kapcsolatok világa veszélyes, és egyfajta önbeteljesítő jóslatként (Bazd meg Nyuszika a fűnyíródat-effektus) gyakrabban hív elő negatív reakciót a szeretteiből. Az ördögi kör így táplálja önmagát.

Amit endometriózis betegként tehetsz, hogy ez ne így legyen:
  • Maradj nyitott a világra, érdeklődj embertársaid felé, vedd magad körül egy biztos szociális hálóval. Legyél aktív tagja a közösségnek, tegyél te is a barátságaidért, párkapcsolatodért.
  • Képzeletben dicsérd meg szeretteidet, amiért jól bánnak veled és megértenek, támogatnak, küldj nekik minden este valós vagy legalább képzeletbeli ölelést, ezáltal megakadályozod a Nyuszika-effektust, hiszen akire szeretettel gondolsz, afelé szeretettel is fogsz fordulni a valóságban is, és aki felé szeretettel fordulnak, az általában jófej lesz:-)
  • Kommunikálj nyíltan, tisztán, őszintén, ne félj felfedni a sebezhetőséegedet sem. Másoknak is segítség, ha el tudod mondani, mire lenne szükséged.
  • Mindig megköszönöd és nagyra értékeled, ha párod vagy barátaid segítettek, kiálltak melletted! Azaz: dobálj jutifalikat!
  • Tudatosítsd magadban, hogy szerethető és értékes ember vagy. Ha kell, gondolkodj ezen és írd össze, mi mindenért lehet téged szeretni, miért lehet jó a te barátodnak, társadnak lenni
  • Bátran foglalj időpontot és beszélgessünk, ha úgy érzed, hogy jól jönne még egy kis segítség!
  • Az intellektuális(beszélgetős) konzultációk mellett érdemes lehet a magzatkort, születést, anyával való kapcsolat újraélését támogató szelíd módszer kipróbálása, mint például szomatoterápiás módszerek, haptonómia, hogy az alap munkamodellen tudjunk csiszolni

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, szexuálpszichológai szakpszichológus

(Az eredeti cikket társoldalunkon, a www.szinglianyublog.hu-n publikáltam tavaly.)

Időpontkérés konzultációra:  www.endoblog.hu/eshop/booking

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!