Harcosok étrendje

Elsőre nagyon meglepő, amit Ori Hofmelker,   a Harcosok étrendje című könyv szerzője állít.

Maga is így fogalmaz a könyvének bevezetőjében:

” Amit most elkövetek, az eretnekség. Az általam javasoltak miatt az orvosok hada, táplálkozástudósok és önjelölt dietetikusok fogják fogukat csikorgatni. Tudatlannak neveznek majd. …Nem gond. A civilizáció hajnala óta ez mindig így volt. Amikor valami más, valami nem megszokott, valami újszerű születik, a társadalom elutasítóan fogadja.”  De mit is?

A Harcosok étrendje nagyon röviden összefoglalva  a következőt jelenti: napjában csak egyszer eszel, lehetőleg éjjel, kalória- és tápanyag- korlátozás  nélkül.

Ez bizony ellentmond a modern kori józan észnek, viszont Ori meg van győződve róla, hogy a tudomány mellette áll. A szervezet leghatékonyabban a nappali órákban távolítja el a méreganyagokat és termel energiát,  garantálja az éberséget és tettrekészséget,  ellenáll  a kimerülésnek és a stressznek. Nappal az úgynevezett alulevési fázisban a szervezet gyógyul, regenerálódik.

Ajánlott, főként kezdetben, amíg a test rááll erre a táplálkozási rendszerre, nappal is rágcsálni valamit, de ez kizárólag nyers zöldség, gyümölcs lehet. A Harcosok étrendje nem tiltja   hús-  , a tejtermékek fogyasztását, de erre kizárólag este-éjjel, a túlevési fázisban kerülhet sor. Ekkor annyi fehérjét, zöldséget, szénhidrátot ehetsz, amennyi beléd fér, még akkor is, ha ez önmagában felér három étkezéssel.

„Macsós”, férfias felhang övezi ezt az étrendet, pedig egyre népszerűbb a nők körében is, és a szerző számokra is kifejezetten ajánlja. Újonnan megjelent könyvében (második, bővített kiadás) külön fejezetet szentel annak, miért előnyös számunkra a harcos étrend.  Egy, endometriózis kapcsán megemlítendő példa: a nők gyakran szenvednek a hormonális egyensúly hiányártól. Nagy mennyiségű adat áll rendelkezésre, amely kapcsolatot mutat ki az étrend, a tápláltság és a hormonok között. A nem megfelelő étrend okán kialakult állapotok fejfájás, puffadás, vízvisszatartás, hőhullámok, hányinger, stb, tüneteken keresztül mutatkozna meg. Ne feledjük, hogy az endometriózis ösztrogén függő betegség.

Környezetünkben számtalan forrásból származó (növényvédő szerek, ruganyosítók, oldószerek, kőolajalapú krémek, sprayk, dezodorok PVC,húsok, tejtermékekben levő hormonok stb.) ösztrogenikus vegyszernek vagyunk kitéve.

Ezekről ismert, hogy felborítják a hormonális egyensúlyt, hatásukra felhalmozódik a szervezetben az ösztrogén. az alulevés fázisában minden nap méregtelenítesz, így segítve  a májadat, hogy megszabaduljon a szteriodszármazékoktól, képes legyen  semlegesíteni és eltávolítani a káros anyagokat.

Egyszóval, a szerző arra kér bennünket, hogy ne hagyjuk, hogy a római harcosokra való utalások eltántorítsanak ettől az étrendtől.  A harcos szó Ori felfogásában egy mélyen bennünk- férfiakban és nőkben egyaránt- megbúvó ösztönt jelöl, amelyet felébreszthetünk ezzel a táplálkozással.

Nos, a könyv elolvasása és további tájékozódás sem  győzött meg engem  a hús- illetve tejtermékek fogyasztásáról, (hiszen maga is említi, hogy káros anyagokkal vannak tele, akkor miért eszi meg?) mégis  elgondolkodtatott a könyv.  Két dolgot szűrtem le. Egy, hogy mi mindannyian harcosok vagyunk, harcosok az endometriózis elleni küzdelemben.

Másrészt pedig azt, hogy én már régóta hasonló idői elosztás mentén táplálkozom, csak azt hittem , roppant egészségtelenül teszem…Napközben a sok teendő és rohanás közepette éppen hogy csak bekapok valamit, almát, szőlőt, este eszem, ha nem is  túl-, de legalább valamennyit. Innentől legalább nem lesz bűntudatom.:-)

Vegán életmódomat kiegészítem most, -kísérleti jelleggel-  egy adag- szigorúan  hús és tejmentes!- harcossággal, és beszámolok a tapasztalataimról. Energiát, erőt, kiegyensúlyozottságot, fogyást, szálkás izomzatot és egészséget ígér a szerző. Úgy legyen!:-)

Hamarosan jelentkezem a tapasztalataimmal és azzal, mit szabad és mit nem a Harcosok étrendjében.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!