Ha nem Jön a kistesó… a másodlagos meddőség

Van már egy gyermeketek, szeretnétek kistestvért, de a vágyott gyermekáldás sokáig várat magára. Sok pár értetlenül áll a tény előtt, hogy akkor is problémák merülhetnek fel a fogantatás körül, ha az első gyermeknél minden simán zajlott. 

Másodlagos meddőségnek azt nevezzük, ha egy vagy több baba után a következő vágyott gyermek fogantatása nehézségekbe ütközik. Ez a termékenységi zavar legalább olyan gyakori, mint az elsődleges fajtája, és hasonlóan nagy lelki terhet ró a pár mindkét felére.

A második, vagy akár harmadik babára vágyók is fokozott szoorngásról, ingerlékenységről, hangulati zavarokról számolnak be, éppúgy, mint az első babájukért küzdők. Ráadásul, míg a még gyermektelen párok számíthatnak a szociális közegük támogatására, empátiájára, addig a másodlagosan meddő párok gyakran nem kapnak környezetüktől megértést és támaszt.

Gyakran elhangzanak  a “Nektek legalább már van egy gyereketek, örüljetek neki.” típusú és ehhez hasonló mondatok. Ezek a  reakciók nem pusztán nem segítenek, de a fokozódó bűntudat érzése miatt csak tovább súlyosbítják a helyzetet.

 

Okai rendkívül szerteágazóak: a nők körében az első terhesség és szülés során felmerülő komplikációk szövődményei, gyulladások, fertőzések,  endometriózis,  petevezetők elzáródása, életmódbeli változások- pl. dohányzás, elhízás, alkoholfogyasztás-, fokozott stressz, mozgásszegény életmód vagy pszichés okok állhatnak a háttérben.

Férfiaknál a pszichés okokon túl a spermium minőségének romlása rejtőzhet a megtermékenyítés sikertelensége mögött. A többedik gyermeküket tervező párok manapság lehetnek már idősebbek is, ez a fogantatási esélyeket negatívan befolyásolja.

A gyermekek születésére a huszas évek a legmegfeleőbbek, a harmincas évek elejétől a nők reprodukciós képessége egyre romlik,  az esetleges szervi elváltozások esélye- pl. endometriózis-  pedig egyre nő.

A másodlagos meddőségek mintegy két harmadánál megállapítható és orvosolható a kiváltó ok, egy harmaduknál viszont semmilyen eltérést nem található, ezért létezik funkcionális másodlagos meddőség is.

A másodlagosan meddő párok nincsenek könnyű helyzetben, a múltban bekövetkezett sikeres terhesség miatt ugyanis gyakran sokáig nem részesülnek alapos kivizsgálásban és nem kapnak megfelelő kezelést, el vannak intézve egy “Tessék tovább próbálkozni” vagy “Menjenek nyaralni”-val.

Másodlagos meddőség esetén kiemelt fontosságú a képzett pszichológus-perinatális szaktanácsadó segítségnek igénybe vétele, hogy mind a nő, mind a pár, mind a család könnyebben megbirkózzon a nehézségekkel, és mihamarabb érkezhessen a vágyott kistestvér. 2017 márciusában a BabaPercek című televíziós műsorban bővebben beszéltem erről a témáról.

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

bejelentkezés: www.endoblog.hu/eshop/booking

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!