Gondok odalent- Hólyaghurut vagy endometriózis?

Eljött a hideg, nedves idő, és egyre többen fordultok hozzám aggódva: „gyakori vizelési inger, fájdalmas, görcsös vizelés, alhasi diszkomfort, derékfájás…felfáztam vagy endometriózisom van?”

Amit mi a köznyelvben felfázásnak nevezünk, azt az orvosok húgyhólyag gyulladásnak hívják.

A kellemetlen tüneteket – a fentiek mellett a csípő, égő érzést vizeléskor, megkönnyebbülést nem hozó, kis mennyiségű, gyakori mosdólátogatás- hátterében leggyakrabban baktériumfertőzés áll, sokszor az ún. E. Coli baktérium okozza a gondokat. A nők húgycsöve egyenes és rövid, rajta keresztül könnyen feljuthatnak a kórokozók. A húgycső nyílása ráadásul közel található a végbél nyílásához, ezért kiemelkedően fontos a személyi higéniás szabályok betartása.

Endometriózisban szenvedő nőknél gyakorta jelentkezhetnek valódi felfázásos tünetek, hiszen a  hormonháztatás megváltozása, (fogamzásgátló tabletták – és egyéb hormontartalmú gyógyszerek, valamint az antibiotikumok ) gyakori  szedése kedvez a fertőzés kialakulásának.

Előzd meg!

Könnyebb megelőzni a bajt, mint kezelni, ez szinte mindennel így van. az őszi-téli időszakban érdemes C-vitamint szedni, mert ez rossz körülményeket teremt a hólyagban a baktériumok számára.

Sok folyadékot kell inni akkor is, ha nincs meleg, és nem érezzük annyira a szomjúságot. Ne fázzon a  lábad és a derekad, ez a két kritikus pont. Vegyél vastag csizmát, vagy inkább dupla zoknit, harisnyát. A derekadat védd derékmelegítővel (nem muszáj venni, gyerekjáték magadnak megvarrni, s legalább egyedi lesz) vagy hosszú pólóval, pulóverrel, réteges öltözködéssel. Természetesen a vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag egészséges táplálkozásnak ebben az esetben is kulcsszerep jut.

Kezeld!

Ha megtörtént a baj, és megfáztál, fontos, hogy mielőbb megkezd a kezelést. Otthoni varázsszer a bioboltokban, patikákban vény nélkül kapható Urogin, amely különböző gyógynövények alkoholos oldatát tartalmazza.

Emellett igyál minél több folyadékot, hogy átmossa a húgyutakat. Lehetőleg minél több vizet és gyógyteát: kifejezetten hatásos enyhe vízhajtó és gyulladáscsökkentő a csalán, de  hatásos a kamilla és a mezei zsúrló, a pásztortáska is.  Egyél vörös áfonyát, igyál minél nagyobb koncentrációjú vörös áfonya levet, de ha ezt nem teheted, legalább kapszula formájában vedd magadhoz a hatóanyagát. Rendszeresen ürítsd a hólyagot, hogy ne pangjon a vizelet, az csak súlyosbítja a tüneteket.

Mikor menj orvoshoz?

Ha néhány napon belül a kezelés ellenére nem javul a helyzet, vagy súlyosbodik, esetleg belázasodsz, menj el a háziorvosodhoz, aki antibiotikumot fog felírni, a tünetek súlyosságától függően vagy tabletta, vagy por (Monural) formájában.

Akkor sem úszhatod meg a dokit, ha nem vagy biztos benne, hogy felfáztál, vagy hólyag érintettségű endometriózisod lehet. Ha mindig a hónap egy bizonyos szakaszában jelentkeznek ezek a  tünetek, vagy netán állandósulnának, inkább az endometriózis gyanúja merülhet fel. Könnyen kiderül egy egyszerű vizeletvizsgálatból, ahol megnézik, van-e genny, baktérium, vér a vizeletedben.

Sok orvos a vér megjelenésével egyértelműen felfázásra gondol, de sajnos ez ugyanúgy lehet a hólyag érintettségű endometriózis jele is. Egyetlen egyértelmű bizonyíték a fertőzésre a vizeletből kimutatható genny, baktérium.

Bejelentkezés konzultációra ITT

Árvai Nóra

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!