Gondok odalent

A hüvely normál flórájának felborulása nagyon gyakori jelenség. Lehet kellemetlen, de előfordul, hogy semmilyen tünetet nem okoz, mégis kezelni kell.

A bakteriális vaginózis a termékeny korú nők körében a leggyakoribb nőgyógyászati probléma.

A hüvely flórájának zavara akkor jelentkezik, ha a  hülyeflóra természetes összetétele megváltozik, és bizonyos baktériumok kiszorítják a jótékony tejsavbaktériumokat, amelyek egyébként a hüvely egészségéért felelnek. Vannak olyan káros baktériumok, amelyeknek sejtkárosító, az immunrendszer védekezését gátló hatása van, ezzel magyarázható, hogy elmaradnak a tünetek, nincs gyulladás, és észre sem veszed, hogy baj van.  Ha van panasz, akkor az általában erőteljesebb,tejszerű , fehér vagy szürkés, kellemetlen szagú folyás  formájában jelentkezik. Előfordulhat gáttájéki, hüvelynyílás környéki irritáció, viszketés.

A vissza-visszatérő bakteriális vaginózissal akkor is érdemes foglalkozni, ha semmilyen kellemetlenséget nem okoz, hiszen súlyos következményei lehetnek. Az elhanyagolt esetek szövődményei között tartjuk számon a méhnyálkahártya vagy  a petefészkek gyulladását, az akut vagy krónikus kismedencei és a húgyúti gyulladásokat. Várandósság alatt kifejezetten veszélyes a magzatra, hiszen szülési komplikációkat, koraszülést, vetélést okozhat. Bakteriális vaginózis esetén gyakran tapasztalják a betegek, hogy a tünetek egy nőgyógyásztai vizsgálatot követően súlyosbodnak vagy kiújulnak.

A bakteriális vaginózisra fogékonyabbak a méhen belüli fogamzásgátlót viselő nők, valamint szintén növeli a kockázatot a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a gyakori szexuális partner váltás és a nem megfelelő higéniás szokások.

Ha gyakran küzdesz hüvelyi panaszokkal, annak a hátterében lelki okok is állhatnak, érdemes utánanézni a dolognak. Ha szeretnél rájönni, miért van az, hogy minden higénés szabályt és megelőző óvintézkedést betartasz, mégis újra és újra felbukkannak a kellemetlen tünetek,  gyere el hozzám az irodába egy konzultációra! www.endoblog.hu/kapcsolat.

Árvai Nóra

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!