Gluténmentes tapasztalataim és mennyei receptek

A minap elmentem egy olyan pékségbe, ahol forgalmaznak gluténmentes termékeket is. Megmondom őszintén, nagyot csalódtam. egyrészt csak olyan zsemle volt, amelyet előrecsomagoltan lehet kapni, meglehetősen borsos áron. Kipróbáltam, és egyrészt gasztronómialag sem volt valami nagy élmény, de aztán elolvastam, miből készült…Sajnos már kidobtam a csomagolást, pedig azt terveztem, hogy leírom az összetevőit.  Megpróbáltam rákeresni a google-ben de nem találtam meg. A lényeg hogy csak úgy röpködtek benne az E-számok,a különféle  tartósító szerek, sűrítőanyagok,  rengeteg  cukor, szentjánoskenyérliszt,  gumiarábikum, stb…Nem vagyok benne biztos, mi rosszabb, ez vagy a glutén!

Viszont ez arra sarkallt, hogy próbára tegyem magam a konyhában.Rájöttem, hogy otthon mi magunk is elkészíthetjük ezeket az ételeket. Igaz, nem semmi macera, sok időt és energiát igényel, elhiszem, hogy nehéz belesűríteni ezt a mindennapokba,a munka, háztartás, gyereknevelés, orvoshoz rohangálás közé…  Mégis azt mondom, megéri, mert így biztosan nem terheled ártalmas anyagokkal a saját és szeretteid szervezetét.

És mintegy bizonyítandó, hogy szigorú diéta betartása mellett is lehet finomakat enni, készültem a számotokra néhány isteni finom édesség recepttel, amiben garantáltan nincs glutén, ráadásul   ártalmas  tartósítószerektől, sűrítőanyagoktól, is mentes.

Következzen a kedvencem, a Mini Palacsinta.

Hozzávalók: méz ízlés szerint, 1 db bio tojás, 0,8 dl kókusztej,  4 evőkanál rizsliszt, egy kiskanál gluténmentes szódabikarbóna, a tálaláshoz friss gyümölcs

Elkészítés:

A  bio tojást verd habosra, majd öntsd hozzá a kókusztejet, a mézet,  és habosítsd tovább. Keverd össze a riszlisztet a szódabikarbónával, majd szórd bele a kókusztejes-tojásos masszába. Takard le és hagyd állni legalább 20 percet, fontos hogy ne tedd hűtőbe, maradjon szobahőmérsékleten.  Ha van teflonserpenyőd, nincs szükség olajozásra. Az első palacsinta előtt hevítsd a serpenyőt mintegy 10 másodpercig, majd rakj bele két evőkanálnyi masszát, ez elég egy palacsintához. Keverd meg a masszát, mielőtt merítesz belőle, és formázz tenyérnyi, kerek palacsintákat. Kis lángon süsd, és amikor  a palacsinta teteje elkezd lyukacsossá válni, akkor még nagyjából egy percig süsd.  Ha már szép piros az alja, hirtelen mozdulattal fordítsd meg, és a másik oldalát is süsd meg. Frissen a legfinomabb!Tálald kedved és ízlésed szerint, én legjobban friss gyümölccsel szeretem.

2016-tól az EndoBlog kizárólag teljesen növényi alapú recepteket oszt meg.

Receptkönyvek ITT

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!