Gluténmenmentes „gabona”-lexikon

Tudom, hogy endometriózis diétát követve sokan gluténmentesen táplálkoztok. Tudtad, hogy vannak olyan gabonák, amelyeket még így is bátran fogyaszthatsz? Bemutatkoznak a többiek!

1. Amarant

Nem is gabona, hanem álgabona, de tápanyag összetétele hasonlatos a gabonákéhoz.  Gluténmentes volta mellett nagyszerű fehérjeforrás. Sütemények, vegán édességek elkészítéséhez szoktam használni, mert nagyon jó kötőanyaga tésztához. Vasból, kalciumból, cinkből és magnéziumból is a búzalisztnek a többszörösét tartalmazza. Bőségesen vannak benne vitaminokat is: riboflavin-, niacin- és tokoferol, sőt, a többi gabonától eltérően a B1 és az E vitaminon kívül aszkorbinsavat is tartalmaz. A mag telítetlen zsírsavakban is gazdag,  élelmi rostanyaga jelentős.

 

2. Cirok

A cirok a csontok jó barátja, hiszen sok magnéziumot és foszfort tartalmaz. hormonkezelés alatt érdemes sokat fogyasztani endometriózis diétában, így elkerülhetőek a csontrendszert érintő kellemetlen mellékhatások. Endoblog tipp: kukorica helyett pattogtass cirokot!

3. Köles

Eredetileg Ázsiából származó ősi gabona, már sok szó esett róla itt az Endoblogon. Egyik kedvenc receptem vele  a Kókusztejes köleskása.Gluténmentes, magas magnézium- és vastartalmú, és sok antioxidáns is van benne. Ráadásul időtakarékos: rendkívül hamar megfő, íze pedig lágy, sós és édes ételek elkészítéséhez is alkalmas.

4. Quinoa

Nem is gabona, csak „álgabona”, valójában a paraj- és céklafélék népes családjának a tagja. A quinoa az egyik legtöbb ásványi anyagot és tápanyagot tartalmazó, legtáplálóbb gabona.

Rengeteg fontos vitamint tartalmaz: B1, B2, B3, C-, E-vitamint és ß–karotint. Az ásványi anyagok közül különösen gazdag magnéziumban, kalciumban, vasban, káliumban, illetve foszforban és cinket is tartalmaz.

Lassan lebomló szénhidrátforrás, sok rosttal. Cukorbetegek, székrekedéssel küzdők, fogyókúrázók, kismamák, idősek számára is javasolható, nem pusztán az endometriózis diétában hasznos.sokan lúgosításra, méregtelenítésre használják. Igen figyelemreméltó a lizin, cisztin és metionin tartalma. Vegetáriánusoknak, vegánoknak különösen ajánlott magas fehérjetartalma végett, bátran helyettesíthetőek vele az állati fehérjék.Gluténmentes, sok telítetlen zsírsavat tartalmaz, változatosan felhasználható. 

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, táplálkozási tanácsadó

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!